2024 Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında açılan sergilerin tarihleri uzatıldı 2024 Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında açılan sergilerin tarihleri uzatıldı

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un himayelerinde düzenlenen “4 Şehir 4 Mekan 4 Akif” Sempozyum serisinin Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki ikinci oturumu “Mehmet Akif’in Feraseti ve Hatay Meselesinin Manevi Cephesi” başlığıyla Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

SEMPOZYUMA 4 ÜNİVERSİTE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Çukurova Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı sempozyuma Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gazi Doğan katıldı.

VALİ MASATLI: "İSTİKLAL MARŞI VATAN SEVGİSİNİN EN BÜYÜK NİŞANESİ"

Oturum öncesi yapılan açılış konuşmalarında Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Mehmet Akif Ersoy'un vatan sevgisini yalnızca sözlerinde değil, hayatının her alanında yaşamış büyük bir mütefekkir ve dava adamı olduğunu vurguladı. Ersoy'un şiirlerinin milletin bağımsızlık mücadelesini, fedakarlığını ve imanını en güçlü şekilde yansıttığını, İstiklal Marşı'nın ise bu sevginin en büyük nişanesi olduğunu belirtti.

HMKÜ REKTÖRÜ EREN: "İSTİKLAL MARŞI 'KORKMA' DİYE BAŞLIYOR"

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren konuşmasında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a sempozyumun hayata geçirilmesinde vermiş olduğu destek ve 12 Mart tarihinde I. TBMM Binasındaki açılış konuşması için teşekkür etti.

İstiklal Marşı’nın “Korkma!” diye başladığına vurgu yapan Rektör Eren, Akif’in zifiri karanlığın üzerine doğan sesinin sadece bir şiir mısrası değil, Kur’an’dan süzülen ilahi bir ilhamla milletimizin sinesine nakşedilmiş bir varlık çığlığı olduğunu dile getirdi ve “Çünkü Akif, sadece bir şair değil; irfanı kelamla yoğurmuş, inancı mücadeleyle harmanlamış bir aksiyon adamıydı.” dedi.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ BERİŞ: "İSTİKLAL MARŞI DÜNYANIN EN FAZLA BİLİNEN ŞİİRİ"

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş konuşmasında Akif'in şiirlerini özellikle İstiklal Marşı'nı hayatlarının her safhasında, her aşamasında okuduklarını, Türkiye'de farklı vesilelerle yapılan yüzlerce organizasyona İstiklal Marşı ile başladıklarını ifade etti. Rektör Beriş, dünyanın en fazla bilinen şiirlerden birinin şairinin Mehmet Akif Ersoy olduğunu kaydetti.

ASBÜ REKTÖRÜ ARICAN: AKİF'İN HATAY ZİYARETİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan konuşmasında Mehmet Akif Ersoy'un 1935 yılında gerçekleştirdiği Hatay ziyaretinin önemine dikkat çekti. Programda, Akif'in hayatının zor bir döneminde, Milli Mücadele sonrasında 1923'ten 1936'ya kadar Mısır'da Türkoloji profesörü olarak görev yaparken yaşadığı sıkıntılar ve Hatay'a davet edilmesini ele aldı. Prof. Dr. Arıcan, Akif'in Türkçe'nin dil yurdu olarak gördüğü Hatay'a gelişinde, buranın anavatana girişin ilk başlangıcı olarak algıladığını ancak Fransız bayraklarını görünce büyük üzüntü duyduğunu ifade etti ve Akif'in "Bu cennet yurdun önceki halini görmeliydim" sözlerini hatırlattı.

DR. GAZİ DOĞAN: SEMPOZYUMDA SEÇİLEN ŞEHİRLERİN ÖNEMİNİ BELİRTTİ

Dr. Gazi Doğan Adana'nın Mehmet Akif'in ilk görev yerlerinden biri olduğunu ve kişiliğinin burada olgunlaştığını belirtti. Hatay'daki milli mücadele dönemindeki önemi ve Mehmet Akif'in buradaki ferasetini vurguladı. Ardından, Burdur'da milletvekilliği yaptığı döneme ve milli mücadeledeki metanetine değindi. Son olarak, Ankara'nın İstiklal Marşı'nın kabulüyle simgeleşen dirayetine dikkati çekti.

PANELİSTLER AKİF'İN HATAY İLE KESİŞEN HAYATINI ANLATTILAR

Açılış konuşmaları sonrası HMKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Topkaya’nın moderatörlüğünde “Mehmet Akif’in Feraseti ve Hatay Meselesinin Manevi Cephesi” başlıklı panele geçildi. Panelde Prof. Dr. Orhan Oğuz, ‘İstiklal Şairi Mehmet Akif Antakya’da’ konusunu ele alırken, Doç. Dr. Hasan Kaplan, ‘Dili Yok Kalbimin Ondan Ne kadar Bizarım: Milletin Derdiyle Dertlenen Bir Şair Mehmet Akif’ konusuna değindi. Doç. Dr. Mikail Kolutek ise ‘Mehmet Akif Ersoy’un Antakya Seyahati’ni değerlendirirken, Dr. Mehmet Sılay ise ‘Akif’in Antakya Seyahati, İntibaları ve Son Şiiri’ni işledi.

Program sonrası panelistlere protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi verildi ve program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.