Koronavirüs ne yazık ki can almaya devam ediyor. Can kayıpları yaşandıkça da insanlar daha çok tedbir almaya ve doğru yanlış demeden birçok yeni yöntemi denemeye başlıyor. Genelde hastalıktan korunmak için bağışıklık sistemi güçlendirici yeni yöntemler deneniyor. Fakat en büyük sorun aslında bu virüsün ne olduğu tam olarak anlaşılmaması. Bu yüzden uygulanacak yöntemlerin de güvenilirliği maalesef kesin değil. Her zaman için beslenmeye dair bilgilerin danışılacağı tek merkez beslenme uzmanları olmalı dememize rağmen bilgi kirliliği her geçen gün artıyor. Son zamanlarda duyduğum belki de en yanlış cümle bu dönemde diyet yapılmaması gerektiğiydi. Oysa ki bağışıklık sistemi denince düzenli uyku, egzersiz, hijyen, daha az stres, sağlıklı beslenme daha güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından. Yani diyetisyen gözetiminde yapılacak bir diyete en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemdeyiz aslında. Önemli olan farklı diyet metodları denemeden, kalorisi düşük olmayan sağlıklı beslenme diyetlerini yapmaktır. Bu şekilde dengeli beslenildiği için bağışıklığınız daha güçlü olacaktır. Peki diyet dışında yapabileceğimiz bir şey yok mu diye soruyorsanız tabii ki var.
Bu dönemde bağışıklık sistemimize yapacağımız en büyük iyilik probiyotik kullanmaktır. Peki neden probiyotik? Ne işe yarar?
Bağırsaklarımızda yaşayan milyonlarca mikroorganizma var. Oraya yerleşmiş, çoğunluğu yararlı işlevlere sahip bu topluluğa, ‘mikrobiyota’ denir. Herkesin mikrobiyotası kendine özeldir ve burada, iyi ve kötü bakteriler kendi içinde bir dengededir. Bağırsaklarımızdaki mikroorganizmaların tipleri ve sayısındaki dengenin bozulmasınaysa, ‘disbiyoz’ denir. Bu durum, ‘yararlı bakterilerin ve çeşitliliğin azalması ve zararlıların artması’ olarak da açıklanabilir. Dengeli bir bağırsak florası, vitamin sentezlenmesi, bağırsak bariyerinin güçlendirilmesi, mineral emiliminin ve sindirimin desteklenmesi, gibi görevlerinin yanında, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde de çok büyük öneme sahiptir. Probiyotikler, bağışıklık sistemine destek sağlar ve bağırsaklarda zararlı bakterilerin büyümesini engeller. Probiyotik kullanımını, solunum yolu enfeksiyonları riskini ve hastalık süresini de azaltabilmektedir.
Takviye ya da besinler yoluyla alınabilen probiyotiklerin vücudumuzdaki etkilerinin görülebilmesi için her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Probiyotik ile zenginleştirilmiş yoğurt, kefir, boza, tarhana, fermente besinler, sirke, fermente peynirler hem ulaşılması kolay hem de kolaylıkla tüketilebilecek probiyotik veya probiyotik aktivite gösteren besinler arasında yer alıyor. Daha detaylı bilgiyi ve size uygun olan probiyotiği doktorunuza ve diyetisyeninize danışabilirsiniz.
BAĞIŞIKLIK İÇİN PROBİYOTİK
Paylaş