Beyzade Haber

118 iktisatçıdan vicdani çağrı! Asgari ücret, beklenen değil gerçekleşen enflasyona göre belirlensin

EKONOMİ

Asgari ücret tartışmalarının ivme kazandığı günlerde 118 iktisatçıdan ortak bir çağrı geldi.

Ekonomistler, Mehmet Şimşek yönetimine seslenerek ortak asgari ücret çağrısı yaptı.

Milyonların dört gözle beklediği yıllık asgari ücret zammı tartışmaları gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. 2024 sonu yaklaşırken, "asgari ücret ne kadar olacak" tartışmaları hız kazandı. Halk dostu iktisatçılar, asgari ücret artışında 'gerçekleşen enflasyon oranının' dikkate alınmasını ve gelir dağılımında bütüncül ekonominin gözetilmesini isteyerek ortak açıklama imzaladı. Beklenen değil gerçekleşen enflasyon oranının asgari ücret belirlenirken dikkate alınması talep ediliyor.

Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Komisyonu işçi ve işveren tarafları ile bir araya gelecek ve ortak anlaşmaya vararak bir rakam açıklayacak. Şu ana kadar masada konuşulacak zam oranının yüzde 25 olacağı tahmin ediliyor.
Beklenen enflasyonun baz alınmasını kaygı verici bulan iktisatçılar asgari ücretin gerçekleşen enflasyona göre artırılması için çağrıda bulunarak ekonomi yönetimini halktan yana harekete geçmeye çağırdı.
118 iktisatçı, yüksek enflasyonun sebep olduğu yaşam standartlarındaki düşüşe, dar gelirlilerin kırılganlaşmasına vurgu yaptı.
Enflasyonla mücadele yolunda uygulanan para ve maliye politikaları meyve vermedi, enflasyon düşmedi. Asgari ücrete Temmuz ayında enflasyonla mücadele bahanesiyle ara zam yapılmazken şimdi de yıllık yapılacak asgari ücret zammı için gerçekleşen değil beklenen enflasyon oranının baz alınması büyük tepki çekiyor.
Enflasyonla mücadelenin toplumsal maliyetinin dar gelirlinin sırtına yüklenmemesi, topluma adil dağıtılması gerektiğini vurgulayan iktisatçılar gerçekleşen enflasyon oranının yerine beklenen enflasyon adı altında yapılacak ücret artışlarının gelir dağılımını daha da bozacağı konusunda uyarı yaptı.
Enflasyonla mücadelede başarı dar gelirlilerin yaşam standartlarının düşürülmesiyle sağlanamayacağını vurgulayan iktisatçılar, ekonomi yönetimini doğru adımlar atmaya yanlışta ısrar etmemeye davet etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.