Beyzade Haber

2025'te emekli olacaklar yüzde 30 maaş farkından kurtulabilir! SSK ve BAĞ-KUR'lulara, Emekli Sandığı sistemi formülü

GÜNDEM

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında emekli olacakların mağduriyet yaşamaması için uygulanabilecek formülleri açıkladı.

2025 yılında emekli olacaklara yansıyacak yüzde 30'luk maaş farkı için yeni formül masaya geldi.

Yüksek enflasyon nedeniyle, 2024'te emeklilik dilekçesi verenler 2025'te verenlere göre yüzde 30 daha fazla maaş alacak. 2025'te emekli olacakların mağduriyet yaşamaması için yeni bir formül gündeme geldi.
Enflasyonun düşüş sürecine girmesi nedeniyle 2025 yılında emekli olacaklar önceki yıllara göre yüzde 30 daha az maaş alacaklar. Bu fark emeklilerin ömür boyu alacakları aylıkları etkileyecek bir fark.Emekli olacakların itiraz ettiği bu durum için yeni bir formül gündeme geldi. Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında emekli olacaklara 2024 yılındaki parametrelerin uygulanabileceğini söyledi.
Karakaş, "2025'te, 2024'teki güncelleme katsayısının baz alınması veya kat sayı sisteminin göz önünde bulundurulması gibi değişik senaryolar üzerinde duruluyor.” dedi.
Hükümetin konuştuğu formülleri değerlendiren Karakaş, aradaki farkın güncelleme kat sayısından kaynaklandığı vurguladı.

Mevcut düzenlemede 2024 yılında emekli olanlarla 2025 yılında emekli olanların güncelleme kat sayısındaki fark enflasyon rakamlarına göre belirlenecek.
Karakaş, "Bu anlamda 2024 yılında emekli olanlar için baz alınan güncelleme kat sayısı 2025'e göre avantajlı. 2025 yılında emekli olacak olanlar için (2024 yılında emekli olmuş gibi) 2024 parametrelerinin kullanılması, aynı güncelleme kat sayısının baz alınması gibi bir formül söz konusu olabilir. Yine kat sayı sisteminin de alınması söz konusu olabilir.” dedi.
Karakaş, emekli sandığındaki sistemin enflasyondan çok az etkilendiğine dikkat çekerek SSK ve BAĞ-KUR'lularada da bunun uygulanabileceğini belirtti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.