Beyzade Haber

2025’te vergiyi kar ve servet sahipleri yerine… Vergi yine tüketicinin sırtında!

EKONOMİ

Ekonomi kötüleştikçe ve bozuldukça ek vergiler, dolaylı, dolaysız vergiler vatandaşın sırtına yüklenmeye devam ediyor.

Ekonominin kötü gidişatına dur demek için lazım olan ‘üretim ve istihdam’ yerine ekonomi yönetimi gözünü tüketiciye dikmiş durumda.
Yakın zamanda çok sayıda düzenleme yapıldı, vergilerle ilgili.
Yapılan düzenlemeler “vatandaştan nasıl biraz daha vergi alırım!” sorusunun cevabıyla ilgili!
Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır 2025 yılı içinde toplanacak vergi gelirlerinin kahır ekseriyetinin yine tüketicinin sırtına yükleneceğini kaydetti.
İşte Bakır’ın yazısındaki ilgili bölüm ve analizi;

Kaynak: Dünya Gazetesi
“Kamuda bozulan mali dengeleri “rasyonel ze­mine oturtmak” hede­fiyle uygulanan parasal sıkılaş­tırma programı devam ederken, bu kapsamda gidilen çeşitli dü­zenlemelerle önemli oranda ar­tırılan vergi yükünde 2025 yılın­da da en büyük payı tüketiciler sırtlanacak.
Gelecek yıl 11 trilyo­nu aşması hedeflenen net vergi gelirlerinin 7,3 trilyon lira ile üç­te ikilik bölümü, tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatı içinde çeşitli adlar altında yer alan dolaylı ver­gilerden sağlanacak. Ekonomi yönetiminin dolaylı vergi oranı­nı düşürme vaatlerine karşılık, gelir, kar ve servet sahiplerinin pastadaki toplam payı yine yak­laşık üçte bir düzeyinde kalacak.
1,5 trilyon liralık ret ve iade
TBMM Başkanlığı’na sunu­lan 2025 Mali Yılı Merkezi Büt­çe Teklifinde “brüt” vergi ge­liri 12 trilyon 651,5 milyar lira olarak öngörülüyor. Buna gö­re 2024 yılının tümünde brüt 8 trilyon 700,2 milyar lira olarak gerçekleşeceği tahmin edilen tutara göre tahsilat gelecek yıl yüzde 45,4 artacak. 2025 yılın­da gerçekleşmesi öngörülen 1 trilyon 512,7 milyar liralık “ret ve iade” sonrası “net” vergi tah­silatının ise 11 trilyon 138,8 mil­yar lira olması bekleniyor. Bu da bu yılın tümünde 7 trilyon 605,5 trilyon lira olarak öngö­rülen net vergi geliri gerçekleş­me tahminine göre yüzde 46,5 oranında bir artışı ifade ediyor.
Tüketici fiyatları (TÜFE) ba­zında yüzde 17,5 olarak hedefle­nen enflasyonla indirgendiğin­de, 2025’te devletin kasasına gi­recek vergide “reel” bazda artış yüzde 24,6’ya karşılık geliyor.
Üçte ikisini tüketici ödeyecek
Öngörülen bütçe büyüklük­lerine göre 2025’te toplam net vergi gelirinin yüzde 65,2 ora­nındaki 7 trilyon 256,5 milyar liralık bölümü, yurttaşların yaşamsal ihtiyaçları için tü­kettikleri mal ve hizmetlerin fiyatı içinde yer alan ve satın alırken ödedikleri Katma De­ğer Vergisi (KDV), Özel Tüke­tim Vergisi (ÖTV) gibi “dolay­lı” vergilerden bekleniyor.
Buna karşılık gelir, kar ve mül­kiyet üzerinden alınan “doğru­dan” vergilerde net gelir hede­fi 3 trilyon 881,8 milyar lira. Bu kapsamda, Gelir Vergisinde yıl­lık tahsilat 2 trilyon 129,7 mil­yar lira olarak öngörülüyor. Bu­nun ise tamamına yakınını çalı­şanların ücret ve maaşlarından tevkifat şeklinde kaynağından yapılan kesintiler oluşturuyor. Ticari, sınai ve zirai işletmele­rin (şirketler) ödediği Kurum­lar Vergisinde 2025’te beklenen tahsilat da 1 trilyon 636,8 milyar lira. Buna göre 2025 vergi pasta­sında gelir ve kar üzerinden alı­nan vergilerin toplam payı yüz­de 33,8 düzeyinde.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.