Beyzade Haber

Abdülhak Şinasi Hisar kimdir? Abdülhak Şinasi Hisar'ın eserleri nelerdir?

GÜNDEM

Romancı Abdülhak Şinasi Hisar'ın yaşamı ve eserleri merak konusu oldu. İşte Abdülhak Şinasi Hisar hakkında merak edilenler.

Romancı Abdülhak Şinasi Hisar, 1888 senesinde İstanbul'da dünyaya geldi ve 1963 senesinde İstanbul'da hayatını kaybetti. Abdülhak Şinasi Hisar'ın eserleri ve hayatı araştırmacılar tarafından merak ediliyor. Peki Abdülhak Şinasi Hisar kimdir? Abdülhak Şinasi Hisar'ın eserleri nelerdir? İşte Abdülhak Şinasi Hisar hakkında merak edilenler. 
Romancı Abdülhak Şinasi Hisar, Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Paris'te öğrenimini sürdürdü. (1898-1908) İkinci Meşrutiyetin ilanı üzerine yurda döndü ve özel şirketlerde çalıştı. İleri gazetesi ile «Dergah, dergisinde yazılar yayımlamaya başladı. Kısa süre Reji de (Tekel idaresi) çalıştıktan sonra Dışişleri'ne danışman olarak girdi. Montreaux antlaşmasının uygulanması ile ilgili dairede görev aldı. (1938). Uluslararası Barış Kongresine katıldı. (1945). Danışmanlık görevinden ayrılıp İstanbul'da Ayazpaşa'daki evine çekildi.
Şiir, eleştiri, mensur şiir de yazan Abdülhak Şinasi Hisar asıl ününü ilk romanı "Fahim Bey ve Biz, 1941 ile CHP Roman Yarışmasında üçüncülük kazandıktan sonra sağladı Romanlarında, mutluluk içinde geçen çocukluk ve gençlik yıllarının anılarını anlattı. Hisar, daima aile içinde yakından tanıdığı tipleri canlandırdı. Romanda olgunun değil, duygu ve düşüncenin önemli olduğuna inandı. Okuyucunun ilgisini, roman kahramanının ilginç yaşamı, huyları, düşünce ve duygu dünyasına çekmeye çalıştı. Eserlerinde üsluba büyük önem verdi. Uzun cümleler, renkli sıfatlar, bol mecazlı tamlamalar kullandı. Yer yer aşırı şiirsel anlatıma düştüğü de oldu. Eski İstanbul'u ve Boğaziçi'ni anlatan anılarında da aynı üsluba bağlı kaldı.
Roman: 1. Fahim Bey ve Biz (1941 3. bas. 1955). 2. Çamlıca'daki Eniştemiz (1944-56). 3. Ali Nizami Bey'in Alafrangalığı ve Şeyhliği (1952). Anı: 1. Boğaziçi Yalıları (1954). 2. Geçmiş Zaman Köşkleri (1956). 3. İstanbul ve Pierlotti (1958). 4. Yahya Kemal'e Veda (1959).
Kaynak: internet haber merkezi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.