Beyzade Haber

Alfabe değişecek mi? TDK Başkanı yanıtladı

GÜNDEM

Ortak Türk Alfabesi'nin kabul edilmesinin ardından Türkiye'de alfabenin değişeceği iddiaları gündeme geldi. Bu kapsamda, "alfabe değişecek mi" sorusuna yanıtı ise TDK verdi.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısı yapıldı.
Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı.
Peki, Türkiye'de alfabe değişecek mi?
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
TRT Haber'e konuşan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, "Türkiye ve Azerbaycan’da mevcut alfabede bir değişiklik olmayacak. Diğer lehçelerle ortak olan 29 harfi kullanmaya devam edeceğiz. Bu konuda bazı spekülasyonlar oldu. 34 harfli liste, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın alfabelerinde var olan harflerin toplamı, ancak bu bir alfabe değil, liste. Her lehçe sadece ihtiyacı olan harfleri kullanacak, ortak olan 29 harf aynı kalacak" dedi.
Prof. Dr. Osman Mert, çerçeve alfabeye eklenen harflere ilişkin şunları ifade etti:
"Türkiye Türkçesinde olmayan, ama diğer lehçelerde var olan sesler için harfler listeye alınmak zorundaydı ve alındı, dolayısıyla bu herhangi bir lehçenin alfabesi değil, bütün lehçelerde kullanılan ve üzerinde uzlaşılan bir çerçeve alfabedir."
Kaynak: TRT Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.