Beyzade Haber

Aydın'da ceviz hasadı mevsimi açıldı!

EKONOMİ

Aydın'da incirden sonra ceviz hasadı başladı. Büyük Menderes'in kuzeyindeki yaylalarda geleneksel yöntemlerle toplanan cevizler, yük hayvanlarıyla depolara taşınıyor.

Aydın'ın verimli topraklarında incir hasadı sona ererken, çiftçiler şimdi de ceviz hasadına yöneldi. Özellikle Büyük Menderes Nehri'nin kuzeyindeki dağlık bölgelerde yoğunlaşan ceviz üretimi, geleneksel yöntemlerle sürdürülüyor. Cevizler, ağaçlardan sırıklarla indirilip yük hayvanlarıyla depolara taşınıyor.
Aydın'ın dağlık bölgelerinde ceviz hasadı başladı. Köşk, Nazilli ve Sultanhisar gibi ilçelerde yetişen cevizler, geleneksel yöntemlerle toplanıyor. Ova kesiminde modern makineler kullanılırken, dağlarda insanlar sırık ve sepetlerle hasada devam ediyor.
Köşk'ün Başçayır köyünde şafak sökmeden önce ceviz bahçeleri hareketleniyor. Çiftçiler, adeta bir maraton koşucusu gibi, günün ilk ışıklarında işbaşı yapıyor. Erkekler ağaçlardaki cevizleri sırık adını verdikleri ağaçtan yapılma uzun sopalarla düşürürken, kadınlar ise düşen cevizleri ayıklayıp çuvallıyor. Gençler ise engebeli arazide yük hayvanlarıyla gidip geliyor, hasat edilen cevizleri güvenli bir şekilde depolara taşıyor.
Sıcaklıklardan dolayı hasadın bu yıl yaklaşık 10 gün erken başladığını aktaran çiftçi Süleyman Çapar, "Tarım işi özellikle sarp arazilerde zor bir uğraş. Geleneksel yöntemlerle hasat yapıyoruz. Bu yıl kalite ve rekolte iyi ancak fiyatlar çok düşük" dedi.
Arazinin taşımaya elverişsiz olmasından dolayı taşıma işlemlerini yük hayvanları ile yaptıklarını söyleyen Davut Çapar ise "Ceviz hasadı başladı. Ancak doğal şartlar nedeniyle taşıma işlemlerini halen yük hayvanları ile yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.