Beyzade Haber

Balıkesir'de aronya hasadında ilk verim: 5 dönümden 500 Kilo hasat!

EKONOMİ

Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı Çıkrıkçı Mahallesi'nde Aronya hasadı başladı. 5 dönümlük arazide yapılan hasattan 400-500 kilogramlık bir verim elde edildi. Düzenlenen hasat şenliğine İlçe Kaymakamı Didem Dinç Özay, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, protokol üyeleri, davetliler ve mahalle sakinleri katıldı.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesi, Çıkrıkçı Mahallesi'nde gerçekleştirilen Aronya hasadıyla yerel ekonomiye önemli bir katkı sağladı. İki yıllık sabırlı bir bekleyişin ardından 5 dönümlük alandan elde edilen 400-500 kilo Aronya, hem üreticileri hem de bölgeyi sevindirdi. Sındırgı Belediyesi'nin desteğiyle bu değerli meyvenin işlenerek yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi hedefleniyor.
İbrahim Girgin, iki yıl boyunca emek verdiği Aronya bahçesinde ilk hasadı yapmanın heyecanını yaşıyor. 5 dönüm arazide özenle yetiştirilen bin 600 kök Aronya fidanının ilk hasadı, üretici İbrahim Girgin ve yerel halk için önemli bir dönüm noktası oldu. Aronya meyvesinin, sağlık faydaları ve organik üretim avantajları ile öne çıktığı bu süreçte, hasat günü düzenlenen etkinlik büyük ilgi gördü.
Süper meyve olarak da tabir edilen aronyanın ilk hasat etkinliğine İlçe Kaymakamı Didem Dinç Özay, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, protokol üyeleri, davetliler ve mahalle sakinleri katıldı. Etkinlikte mahalleli kadınlar tarafından yapılan yöresel gözlemeler ikram edildi.
Hasada ilişkin açıklamalarda bulunan Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, konuşmasında şunları söyledi:
Aronya bitkisini tercih etme nedenlerini açıklayan çiftçi İbrahim Girgin ise şunları kaydetti:
Girgin, devlet destekleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla sağlanan sıfır faizli krediler sayesinde, bu ürünün üretimini daha sürdürülebilir hale getirmeyi umduğunu ifade etti.
Aronya bitkisinin, Sındırgı ilçesinin iklime uygun olduğuna dikkat çeken Girgin, bitkinin yıllık 500 saat soğuk kalmasını rahatlıkla karşıladığını belirtti. Sındırgı’nın bu ürüne uygun bir bölge olduğuna ve gelecekte Aronya üretiminin artacağına inandığını söyledi.
Kaynak: İHA
“Bugün, Sındırgı’da Aronya bitkisinin ilk hasadını kutlamak için buradayız. İbrahim Girgin’in önderliğinde gerçekleştirilen bu üretim, yerel tarımımız için büyük bir adım. Elde edilen ürünleri, Sındırgı Belediyesi’nin BALKURU Jeotermal Sebze ve Meyve Kurutma tesislerinde kurutarak katma değer kazandıracağız. Ayrıca, bu tür ürünlerin alım garantisini vererek, üreticilerimize destek olacağız.”
“Aronya, sağlık açısından oldukça faydalı bir meyve. Antioksidan açısından zengin olup, kansere karşı olumlu etkiler sağladığı belirtiliyor. Ürünü organik olarak yetiştiriyoruz ve kimyasal gübre veya ilaç kullanmıyoruz. Ancak, Türkiye’de Aronya’nın pazar payı hala dar ve fiyatlar istenilen seviyede değil. Sağolsun belediye başkanımız Serkan Sak Balkuru jeotermal sebze ve meyve kurutma tesisi için alım garantisi verdi. Kendi memleketimizde bu şekilde bir pazzarın oluşturulması bulunmaz bir şey."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.