Beyzade Haber

Bari vicdan gemisinin önünü açın

GÜNDEM

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait Vicdan Gemisi'nin Filistin mücadelesine ve Gazze direnişine farkındalık amacıyla yapacağı sefer, bir süredir engelleniyor ve gemiye kalkış izni verilmiyor.

Gazze’ye insani yardım götürmesi planlanan ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından 69 gündür yola çıkması engellenen "Vicdan Gemisi" için Haydarpaşa Limanı’nda sürdürülen nöbete dikkat çekmek için bir basın açıklaması düzenlendi. Yetkililere seslenen Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, “Vicdan Gemisi’nin önüne siyasi engeller koymak, soykırımın bir ortağı olma riskini taşır. Özgürlük Filosu’na engel olmak, dünya vicdanını görmezden gelmek demektir. Dünyanın dört bir yanından ayağa kalkmış bu aktivistlere karşı yapılan bu engelleme, tarih ve insanlık nezdinde kara bir leke olarak kalacaktır” dedi.
Engellemeler sonucu Haydarpaşa Limanı’nda demirli kalmak zorunda kalan gemi için Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği tarafından 4 Eylül günü oturma eylemi başlatılmıştı. Vicdan Gemisi’nin, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yola çıkmasının engellenmesi nedeniyle 24 gündür eylemlerini sürdüren aktivistler adına konuşan Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, nöbetin devam ettiği Haydarpaşa Limanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Siyonizm’in bölgemizdeki yayılmacı tehditlerine dikkat çeken Beheşti İsmail Songür, “Soykırımın sene-i devriyesine yaklaştığımız şu günlerde, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Birleşmiş Milletler’in, Arap Zirvesi’nin ve birçok devletin kınamalarına rağmen İsrail, Gazze’de uyguladığı soykırımın dozunu her geçen gün artırmıştır. Tam 1 yıldır devam eden Gazze soykırımına karşı, dünyanın 52 ülkesinden bir araya gelen diplomat, doktor, muhabir, hukukçu, acil yardım çalışanları ve aktivistler, tüm dünyanın bu soykırımda sessiz kalmasına karşılık ateşkesin zorlayıcı bir unsuru olarak dünya vicdanının sivil gücüne inanmaktadır. Bugün Gazze’de yaktığı soykırım ateşini başta Lübnan ve sonrasında Mısır ve Suriye’ye sıçratma hedefini taşıyan Siyonizm odakları, bir dur denmediği müddetçe tüm dünya halkları ve ülkemiz için de ciddi bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Sadece 1 yıl içerisinde sınırlarımıza 500 kilometre mesafeye kadar gelen bu savaş, eğer ki Gazze’de ateşkes sağlanamaz ise yakın bir sürede sınırlarımıza kadar gelecektir. Özgürlük Filosu yola çıkmış olsaydı, işgalci İsrail bugün Lübnan’a saldırma cesaretini kendisinde bulamayacaktı. İsrail’in tepki ölçer zulüm siyasetine karşılık, dünya vicdanı artık gerekli tepkiyi verebilmek için sadece bir imza bekliyor.” diye konuştu.
 “ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR”
Songür, "Ulaştırma Bakanlığı’nın bu hukuksuz tavrına karşılık tam 24 gün önce limandan çıkışı engellenen Vicdan Gemisi için tam burada, Haydarpaşa Limanı C kapısına zincir bağlamak ve zinciri de kendimize kelepçelemek suretiyle bir Özgürlük Nöbeti başlattık. Bu nöbetteki amacımız, uluslararası bir koalisyon olan Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait Vicdan Gemisi’nin limanda hukuksuz bir şekilde tutulmasına karşın, Ulaştırma Bakanlığı’na yaptığı haksızlığı hatırlatmak ve hukuka ve her türlü prosedürlere uygun olarak limanda bekleyen geminin ivedi bir şekilde limandan ayrılmasını talep etmekti. Fakat geçen bu süreçte ne oldu? Ulaştırma Bakanlığı bu talebimize üç maymunu oynamakla yetindi. Gemimizin usulsüz bir şekilde limanda esir tutulmasına karşın, bize hiçbir açıklama yapılmadı. Buna mukabil, hukuksuz şekilde limanda tuttukları Vicdan Gemisi için binlerce dolarlık park ücreti, atık yönetimi ve teknik masraflar tarafımıza resmen bir ceza olarak kesilmiştir. Limandan ayrılmasına hukuksuz bir şekilde müsaade edilmeyen bir gemiye bu tür cezaların kesilmesi Türkiye’nin hukuk ve adalet kavramlarından uzaklaşarak şahısların keyfi kuralları ile tüm denizcilik kanunlarını baltalamaktadır.” şeklinde tepki gösterdi.

Açıklamanın sonunda Songür, “Burada bulunduğumuz 24 günlük süre sonucunda şunu çok açık bir şekilde belirtmek gerekmektedir; Vicdan Gemisi’nin önüne siyasi engeller koymak, soykırımın bir ortağı olma riskini taşır. Özgürlük Filosu’na engel olmak, dünya vicdanını görmezden gelmek demektir. Dünyanın dört bir yanından ayağa kalkmış bu aktivistlere karşı yapılan bu engelleme ne tarih nezdinde ne de insanlık nezdinde kara bir leke olarak kalacaktır. Muhatabımız olan Ulaştırma Bakanlığı’na şunu belirtmek istiyoruz; hiçbir şey için hâlâ geç değildir. Eğer ki bugün Gazze’deki ateşkesi sağlayacak en önemli unsur olacak bu gemilere yol verirseniz insanlık ve tarih bu tutumunuzu asla unutmayacaktır. Vicdan Gemisi’ne yapılan bu hukuksuz engellemeye karşı gemimizin önünde hakkımız olan bu imzayı alana kadar gitmiyoruz ve beklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
****
 
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.