Beyzade Haber

Bir kişi aynı anda iki yerde sigortalı olabilir mi?

EKONOMİ

Çalışma hayatı kapsamında aynı anda iki yerde sigortalı olunup olunamayacağı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde çift sigorta ile ilgili birtakım bilgilendirmelerde bulunduk.

Kişinin hem sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini hem de ileride emekli olabilmesini sağlayan sigortalılık hali, birçok kişi tarafından yakından takip edilmektedir. Kişi SGK kuralları dahilinde dışarıdan prim ödeyerek kendi sigortalılığını başlatabileceği gibi bir iş yerinde çalışarak da sigortalı olabilir.

Çalışma hayatı kapsamında sigortalı olan kişilerin prim ödemeleri işverenleri tarafından yatırılır. Bazı durumlarda ise kişi gerek mecburiyetten gerek ise de farklı sebeplerden ötürü iki farklı işte çalışmak durumunda kalabilir. Bu durumda çift sigorta durumu devreye girer. Peki, çift sigorta nedir? Bir kişi aynı anda farklı iş yerlerinde sigortalı olarak çalışabilir mi? Çift sigortalılığın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Çift sigortası bulunan bir kişi erken emekli olabilir mi? İşte konuya dair merak edilen tüm ayrıntılar…

Maddi zorluklardan veyahut da isteğe bağlı olarak iki farklı iş yerinde çalışan/ çalışmak isteyen birçok kişi, konunun yasal boyutlarını sık sık araştırmaktadır. Aynı anda farklı iş yerlerinde çalışmanın yasak olup olmadığı merak edilmektedir. Aynı anda iki iş yerinde çalışmanın yasal olarak bir sakıncası bulunmamaktadır. Ancak her iki işverenin de bu durumdan haberdar olması gerekir.
Farklı iş yerlerinde aynı anda çalışan kişi, yalnızca bir statüden yani 4A, 4B ya da 4C statüsünden sigortalı olabilir. Bir çalışanın aynı anda farklı sigorta kollarına dahil olması mümkün değildir. Bu, Sosyal Güvenlik Kurumu kanunları ile sınırlandırılmış bir durumdur.

Farklı iş yerlerinde aynı statüde sigortalı olarak çalışan kişi, çift sigortalıdır. Çift sigorta halinde çalışana bazı avantajlar tanımlanır. O avantajların başında ise 1 ay içerisindeki günlerin 30 güne tamamlanmasıdır. Çift sigorta halinde prim günü sayısı artığı için sigortadaki eksik günler tamamlanabilir. Yanı sıra emeklilik halinde de çift sigorta sayesinde yüksek prim ve dolayısı ile de yüksek maaş hakkı ortaya çıkar.

Bilindiği üzere kıdem tazminatı, bir iş yerinde veyahut da aynı işverenin farklı iş yerlerinde 1 yıl ve daha fazla süredir çalışan kişiye ödenen bir tazminat türüdür. Bu tazminat türü kapsamında işçiye, son aldığı maaş doğrultusunda çalışma süresine bağlı olarak ödeme yapılır. Aynı anda farklı iş yerlerinde çalışan personellerin de kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. İki iş yerinde de 1 yılını tamamlamış olan çalışanlar haklı neden ile işten ayrıldıklarında ya da işverenleri tarafından çıkarıldıklarında ayrı ayrı tazminat talep edebilirler.

Aynı anda iki iş yerinde çalışan kişinin emeklilik süresi değişmez. Ancak prim ödemeleri artığı için kişinin alacağı emekli maaşı yükselir. Bu, çift sigortalılık halinin en büyük avantajlarından biridir.
Çift sigortalılık halinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Kişi farklı bir iş yerinde daha çalıştığını mevcut işverenine bildirmezse sözleşmesi feshedilebilir. Yanı sıra birçok kişi aksini düşünse de çift sigortalılık durumunda prim günü değişmez. Yalnızca prim tutarı artar. Yani kişi iki yerde birden çalıştığı için aylık prim gün sayısı 60 gün değil 30 gün olur. Bu da erken emeklilik noktasında herhangi bir etkiye sahip değildir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.