Beyzade Haber

Çalışanlar bekliyor iktidar yanaşmıyor

EKONOMİ

Siyasi iktidar, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağı yönünde açıklamalar yaparken, milyonlarca asgari ücretli ve çalışan ise hayat pahalılığının altında ezilmeye devam ediyor. Türk-İş’in açıkladığı verilere göre, Mayıs ayında açlık sınırı 18 bin 969 liraya çıkarak 17 bin 2 lira olan asgari ücretin bin 967 lira üzerine çıktı.

Asgari ücrete Temmuz ayında ara zammın yapılıp yapılmayacağı, milyonlarca asgari ücretlinin gündeminde yer almaya devam ediyor. Ekonomide etkili olan enflasyon yüksekliği sebebiyle, asgari ücret tutarının düşük kalması, asgari ücretli çalışanlar tarafından temmuz ayında ara zam beklentisi oluştururken, toplumun büyük kesiminden zam çağrısı gelmeye devam ediyor.
Asgari ücrete yılbaşında yapılan yüzde 49 zam ile asgari ücret net 17 bin 2 TL olarak belirlenmişti. Ardından ise yıl içerisinde ara zam yapılmayacağı duyurulmuştu. Asgari ücrete her ne kadar zam yapılmayacağı dile getirilse de yüzde 75’leri bulan enflasyon ve artan açlık, yoksulluk sınırı rakamları karşısında beli bükülen çalışanlar zam taleplerini sık sık gündeme taşıyor.
Asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir süre önce yaptığı açıklamada, ekonomik verilerin iyi gittiğine dikkat çekerek, "Aralık ayındaki düşüncemiz neyse aynı şekilde devam ediyor. Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok" demişti. Ancak artan açlık ve yoksulluk rakamları ve enflasyon rakamları ekonomide ki durumu gözler önüne seriyor.
İşte ekonomide ki bu duruma dikkat çeken muhalefet ve işçi sendikaları ara zam çağrılarında bulunuyor. İktidar ise şu ana kadar yapılan çağrılara karşı ara zamma yanaşmayan tavrını korumaya devam ediyor. Ancak iktidarın zam çağrılarına karşı sessiz kalamayacağı belirtilirken, önümüzdeki günlerde bu konuda adım atılması da bekleniyor. Çalışanların yaşadığı ekonomik sorunlara karşı bir zam yapılmasına ilişkin beklenti güçlendi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.