Beyzade Haber

Çalışmayanlar için gelir belgesi nereden alınır?

EKONOMİ

Kişinin maddi durumunu ortaya koyan gelir testi, son dönemlerde birçok kişi tarafından merak edilen bir uygulamadır. Peki, gelir testi hangi durumlarda yapılır? Çalışmayanlar gelir testi yaptırmak zorunda mı? İşte konuya dair merak edilenler…

Sağlık hizmetlerinden sosyal yardımlara kadar pek çok alanda ihtiyaç halinde uygulanan gelir testi, son dönemlerde arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Gelir testinin hangi durumlarda, kimler için zorunlu olduğu merak edilmektedir.
Gelir testi uygulamasına yönelik araştırmalarda bulunan gruplardan biri de işsiz vatandaşlardır. Bu uygulamanın kendileri için zorunlu olup olmadığını merak eden işsiz vatandaşlar, ayrıca testin nerede ve nasıl yapıldığını da sorgulamaktadır. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde gelir testi uygulamasına dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Adından da anlaşılacağı üzere gelir testi, gelir tespitinin yapılabilmesi için geliştirilmiş olan bir uygulamadır. Bu uygulama dahilinde kişinin maddi durumu tespit edilmektedir.
Gelir testi sonucunda ihtiyaç sahibi olduklarına karar verilen kişiler hem sağlık primlerinden muaf tutulurlar hem de devletin sosyal desteklerinden yararlanabilirler.
Gelir testinde kişinin yalnızca kendi kazancı değil, birlikte yaşadığı aile üyelerinin durumları da göz önünde bulundurulur. Eş, bekar çocuk, büyükbaba ve büyükanne de kişiye uygulanacak gelir testi kapsamında hesaplara dahil edilirler.

Gelir testi uygulamasın kapsamında göz önünde bulundurulan pek çok girdi bulunmaktadır. Hanenin aylık gelirini etkileyen tüm faktörler, gelir testi uygulaması dahilinde hesaba dahil edilir.
Gelir testine başvuran kişiye ait olan konutların, dükkanların, arazilerin ve/veya tarlaların 240’ta 1’lik rayiç bedel tutarları, hesaba dahil edilir. Yanı sıra sahip olunan araçların rayiç bedellerinin 120’de 1’lik kısmı da gelir testi hesabında kullanılır. Ek olarak; küçükbaş/ büyükbaş hayvanlardan kazanılan aylık tutar, mevduat hesapları kapsamında kazanılan faizin 2 katı, sürekli yardımların aylık ortalaması ve giderlerin tamamı da gelir testi değerlendirmesinde kullanılır.

Gelir testi, herhangi bir kazancı olmayan veyahut da düşük bir gelire sahip olan kişiler tarafından talep edilebilir. GSS prim ödemelerinden muaf olmak isteyen ihtiyaç sahipleri de bu test için başvuruda bulunabilir.
Gelir testi, kimi yerlerde kaymakamlık kimi yerlerde ise valilik bünyesinde hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından uygulanmaktadır. Test için başvuruda bulunmak isteyen kişilerin bölgelerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gitmeleri gerekmektedir.

Birçok kişi gelir testi uygulaması başvurusu kapsamında birtakım evrakların teslim edilmesi gerektiğini düşünmektedir. Ancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından uygulanan kurallara gereğince başvuru evrakı dışında herhangi bir evrak talep edilmemektedir. Kişi, gelir testi başvuru formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurduktan sonra ek bir başvuru evrakı temin etmeden ilgili birime başvuruda bulunabilmektedir.

Gelir testi uygulaması, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi arama motorlarına sık sık konu olan başlıklardan biridir. Özellikle bu uygulamayı henüz öğrenmiş olan pek çok kişi, testi yaptırma zorunluluklarının olup olmadığını merak etmektedir.
Nisan 2017 dönemine kadar zorunlu olarak uygulanan gelir testi, ilgili tarihten sonra çeşitli düzenlemeler ile esnetilmiştir. Gelir testi yaptırmayan kişinin GSS primlerine tabi olduklarını belirten yetkililer, resmi olarak ihtiyaç sahibi oldukları kanıtlanmayan kişilerin her ay 600,08 TL ödemeleri gerektiğini belirtmişlerdir. Yani kişi ihtiyaç sahibi olmasına veyahut da işsiz olmasına rağmen gelir testi yaptırmayabilir. Ancak bu durumda GSS primlerini ödemek ile mükellef olacaktır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.