Beyzade Haber

Cezayir mutfağının en meşhur 10 yemeği

AİLE

Kuzey Afrika ülkelerinden biri olan Cezayir, Afrika’nın yüzölçümü bakımından en büyük ülkesidir. Dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği’nin ise en büyük ülkesi olarak bilinmektedir.

Dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük onuncu ülkesi olan Cezayir, kırk dört milyonluk nüfusu ile Afrika’nın da en kalabalık sekizinci ülkesi olarak bilinmektedir. Tunus, Libya, Nijer, Moritanya, Mali, Fas ve Batı Sahra ile komşu olan Cezayir aynı zamanda oldukça geniş bir yemek kültürüne de sahiptir.
Bu yazımızda sizlere, Cezayir mutfağına ait en meşhur yemeklerin hangileri olduğundan bahsedeceğiz.

Cezayir mutfağı, Kuzey Afrika’nın Magrip bölgesindeki çeşitli ve zengin mutfaklarının başında yer alır. Berberi kökenli bir mutfak olup, Akdeniz ile Kuzey Afrika mutfağı esintilerine sahiptir. Cezayir’de birçok sebze ve tahıl kullanılarak farklı lezzetler elde edilir. Bunlardan biri de tajinedir. Ülkenin geleneksel lezzeti olarak kabul edilen tajine; patlıcan, havuç, kuru erik ve biberle pişen etler ile hazırlanır. Özel bir güveç içerisinde sunulan bu yemeğin altına ise kuskus ya da bulgur pilavı konulur. Cezayir’de tajin, akşam yemeği için tercih edilir.

Brochettesi, Afrika usulü bir kebap olarak düşünebilirsiniz. Bu yemek tavuk ya da kırmız etin şişe geçirilmesi ile hazırlanmaktadır. Türk mutfağından aşina olunan bu yemek genellikle akşam yemeği menülerinde yer alır ve pilav eşliğinde servis edilir.

Shakshuka yemeği de yine Türk mutfağının en sevilen ve en çok yapılan lezzetlerinden biri olan menemen olarak düşünülebilir. Ülkede de hemen hemen her öğünde tüketimi tercih edilen shakshukanın içeresinde; domates, zeytinyağı, biber, soğan ve yumurta yer alır.

İsminden de bir aşinalık olduğu anlaşıldığı gibi bu yemekte Türk mutfağında yer alan kuskus ile hemen hemen aynıdır. Ülkede her yemeğin yanında sunulan couscous, Cezayir’de bulunan restoran ve sokak lezzetleri arasında da yer alır. Damak tadına göre kuru üzüm ya da garnitürün de ilave edildiği bu yemek, etle de pişirilebilmektedir.

Makroudh, makrot olarak da bilinen yöresel bir tatlıdır. Mağrip mutfağının en sevilen kurabiyelerinden biri olan makrot, irmik ile hazırlanmaktadır. İrmiğin yanı sıra badem ezmesi, hurma ve fındıkta bu tatlının tarifinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Mechoui, aslen Cezayir mutfağında mangalda yapılan kızartmaya verilen bir isimdir. Bütün haldeki kuzu ya da tavuk eti, kömür ateşinde ağır ağır pişirilir. Bu pişirme yöntemi ise ülkede oldukça yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.

Shurba, Cezayir mutfağında ana yemeğe başlamadan önce tüketilen bir yemektir. Bu nedenle Türk mutfağındaki karşılığı çorba olarak düşünülebilir. Yapımında ise pirinç ve çeşitli sebzeler kullanılmaktadır.

Mahjouba, Türk mutfağındaki krep ya da gözleme ile eşdeğer olarak düşünülebilir. Ancak mahjouba irmik ile hazırlanır ve arasında sarımsak, domates, biber, soğan ve çeşitli baharatların karışımı ilave edilir.

Mint tea her ne kadar bir yemek türü olmasa da Cezayir mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Nane çayı olarak dilimize çevrilen bu içecek, Cezayir’de yemeklerden hemen sonra ikram edilir. Hem evlerde hem de restoran ve kafelerde yemek sonrası mint tea içmek neredeyse bir adet haline gelmiştir.

Haşlanmış nohutların; sarımsak, kimyon, maydanoz, karabiber, toz biber ve un ile karıştırılarak köfte şekli verdikleri bu kekler, ara sıcak olarak tüketilmektedir. Hafif ve oldukça lezzetli olan bu kekler ilk olarak biraz tuhaf gelse de tadına bakılmaya değer…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.