Beyzade Haber

Çöpe atmadan önce bir daha düşünün, salatalık kabuğu meğer o kadar faydalıymış ki…

SAĞLIK

Salatalık, mutfakların vazgeçilmez sebzelerinden biri olarak sofralarımızı süslüyor. Ancak bu yeşil mucizenin sadece iç kısmı değil, kabukları da bir o kadar değerli. İşte salatalık kabuklarını çöpe atmak yerine kullanabileceğiniz pratik ve etkili yöntemler:

Salatalık, yaz aylarının serinletici ve lezzetli besinlerinden biridir. Diyetlerin ve detoks sularının da vazgeçilmezi olan salatalık, önemli bir kısmı sudan oluşmaktadır. Peki salatalık soyulduktan sonra kalan kabukların da faydaları olduğunu biliyor muydunuz?
Uzmanlar, bazı sebze ve meyvelerin kabuklarında yer alan vitamin ve minerallerden yararlanmak için onları çöpe atmak yerine alternatif kullanım alanları öneriyor. Salatalık kabuğu da bu sebzelerden biri. Peki, salatalık kabuğu ne işe yarıyor?

Salatalık kabukları, yemeklerinize eşsiz bir lezzet katmanın yanı sıra, vitamin ve mineral açısından da zengindir.
Zeytinyağlı yemeklerde, ekşi soslarla hazırlanan salatalarda kullanabilirsiniz. Çorbalarınıza eklediğinizde ise hem lezzet hem de besin değeri anlamında kazanç sağlarsınız.

Kimyasal temizlik ürünlerine alternatif olarak salatalık kabuklarını kullanabilirsiniz. Mutfak tezgahınızdaki lekeleri doğal yollarla temizlemek için idealdir.
Bilhassa leke bulunan bölgeye sürdüğünüz zaman inatçı kirleri yok edebilirsiniz. Ayrıca metal eşyalarınızı parlatmak için de kullanabilirsiniz.

Salatalık kabuklarından hazırlayacağınız çay, vücut detoksu için mükemmel bir seçenektir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle kilo verme sürecinize destek olur.
Buzdolabınızdaki kötü kokuları gidermek için de kullanabilirsiniz; doğal emici özellikleri sayesinde kötü kokuları hızla yok eder.
Son günlerde pek çok farklı çeşitte yapılmakta olan turşulara bir yenisini ilave etmek isterseniz salatalık kabuklarını çöpe atmak yerine turşu olarak değerlendirin.

Güney Asyalı kadınların güzellik sırlarından biri olan salatalık kabukları, cilt bakımında da oldukça etkilidir. Cildi nemlendirirken aynı zamanda sıkılaştırıcı etki gösterir. Güneş yanıklarına karşı da doğal bir rahatlama sağlar.
Salatalık kabuklarını değerlendirerek hem sağlığınıza hem de çevreye katkıda bulunabilirsiniz. Bu basit ama etkili yöntemlerle, mutfaktan banyoya kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan salatalık kabuklarını çöpe atmak yerine yeniden değerlendirmeye ne dersiniz?
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.