Beyzade Haber

Depreme ayrılan paralar neden harcanmadı? Deprem ödeneğinde büyük kuşku!

GÜNDEM

Malatya ve Sivas'ta meydaba gelen sarsıntılar Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirirken Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır "Deprem için toplanan paralar nerelere harcanıyor?" sorusuna cevap aradı.

Deprem bir afet…
Bugüne kadar birçok depremde binlerce insanımız hayatını kaybetti.
Depremlerden sonra milletimiz kenetlenip top yekün deprem bölgesine yardım için adeta seferber oluyor.
Resmi hesaplar açılıyor ve bu hesaplara arzu edenler yardım paralarını yatırıyor.
Deprem için toplanan paralar nerelere harcanıyor? Bu önemli bir soru!
Bunun dışında bir de, deprem yardımlarının dışında resmi bütçeden de depreme hazırlık ödenekleri ayrılıyor.
Peki, ayrılan bu deprem ödenekleri ne oluyor? Ödenekler yerli yerinde ve zamanında gereken yerlere harcanıyor mu?
Ayrılan ödenekler depreme hazırlık için kullanılmıyorsa neresi için kullanılacak?

Kaynak: Dünya
Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır çok tartışılan ve konuşulan işte bu konuya temas etti. Bakır’ın, “Depreme ayrılan paralar harcanmadı” başlıklı yazısından bir bölüm şöyle; 
“Faiz ödemeleri ile sos­yal güvenlik merkezi yönetim bütçesinden en büyük payı almaya devam ederken, beklenen “büyük İs­tanbul depremi”ne hazırlık önlemleri başta olmak üzere afet yönetimi için bu yıl ayrı­lan ödeneğin ilk dokuz ayda büyük bölümü kullanılmadı.
Şubat 2023’te yaşanan ve 11 ili doğrudan, tüm ülke eko­nomisini dolaylı şekilde de­rinden etkileyen Kahraman­maraş ve Hatay merkezli bü­yük depremler dolayasıyla 2023 bütçesinde “şehircilik ve risk odaklı bütünleşik afet yönetimi” programı için ayrılan başlangıç ödeneği yetmemiş, bu büyük deprem­lerin hasarlarının giderilmesi gerekçesiyle ek bütçe kapsa­mında vergi artırımları ve ye­ni vergiler salma yoluna gidil­mişti.
Temmuzda çıkarılan ek bütçe ile artırılan afet yöneti­mi ödeneği 496,2 milyar liraya çıkarılmıştı. Kamu kurumla­rının geçen yıl deprem harca­maları için tahsis ettiği kay­nağın büyüklüğü bağış hesap­larıyla birlikte 1 trilyon 139,7 milyar liraya ulaşırken, yılın tümünde bütçeden bu alana yapılan toplam harcama ise 894,9 milyar olmuştu.
Risk odaklı bütünleşik afet yönetimi için 2024 yılında da merkezi yönetim bütçesinin yüzde 8,2’si oranında 906,5 mil­yar liralık ödenek ayrılmıştı.
Sadece yüzde 18,5’i harcandı
Son günlerde uzmanla­rın beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin uyarıları ve afet öneminin önemi her ge­çen gün daha da artarken, yı­lın ilk dokuz ayında bu alana ayrılan ödeneklerin büyük bö­lümünün kullanılmadığı dik­kati çekti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre ocak-eylül dö­neminde Hazine yardımları ve Düzenleyici ve Denetleyi­ci Kurum (DDK) gelir fazlala­rından elde edilen aktarmalar sonrası toplam merkezi yö­netim bütçe harcamaları ge­çen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artışla 7 trilyon 158,6 milyar lira oldu. Böylece bütçe yasası ile alınan 11 trilyon 89 milyar liralık yıllık ödeneğin yüzde 64,6’sı dokuz ayda har­candı.
Buna karşılık, bütçede şehircilik ve risk odaklı bü­tünleşik afet yönetimine ay­rılan yıllık ödeneğin ise 167,3 milyar lira ile sadece yüzde 18,5’i kullanıldı. İlk dokuz ay­da, kendi ödeneğinin çok az bir bölümünü fiilen kullanan afet yönetimi, toplam bütçe harcamalarından ise sadece yüzde 2,3 oranında bir pay ala­bildi. Afet yönetimi için yapı­lan dokuz aylık harcama, ge­çen yılın eş dönemine göre sadece yüzde 4,4 arttı. Geçen yılın aynı döneminde bu alana 160,2 milyar lira harcanmıştı…”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.