Beyzade Haber

Doğum izninde maaş alınır mı?

EKONOMİ

Kadınların çalışma hayatında yer alması ve yerlerinin korunması adına devlet tarafından birçok destek sağlanmaktadır. Özellikle doğum nedeni ile işine ara vermesi gereken kadınlara maddi destek verilmesi son derece etkili olmaktadır.

Kadınların aktif olarak çalışma hayatında yer alması ve bu kariyerlerini koruması devlet tarafından desteklenmektedir. Özellikle son yıllarda kadınların iş hayatında daha çok yer almasının önü, verilen destekler ile daha da açılmıştır. Çalışma hayatında yer alan kadınlar, belli başlı nedenler ile bu sürece ara vermek zorunda kalır. Bunların başında da doğum süreci yer alır. Doğum öncesi ve doğum sonrası, kadınların dünyaya getirdiği bebeklerin sayısına göre izin süreleri değişmektedir. Bu süre zarfında devlet, kadınların maddi olarak sıkıntı yaşamaması adına belli başlı kalemler altında ödemeler yapmaktadır. Bu ödemeler kimi zaman üç, kimi zaman ise dört farklı başlık altında verilmektedir. Doğum iznindeki kadınların maaşlarının ödenmesi de yine bu ödemeler arasında yer alır.
Doğum izni için işine ara veren kadınlar, iş görmezlik raporu almaktadır. Bu rapor ile kadınlar, doğum izni boyunca maaş almaya devam eder. Doğum izni sürecinde maaşın hesaplanması için son on iki ay içerisindeki brüt maaş prim gün sayısına bölünür ve brüt kazanç hesaplanır. Günlük brüt kazancın üçte ikisi alınır ve doğum izni parası olarak belirlenir. Yüz on iki gün süre için günlük doğum izni parası, yüz on iki ile çarpılır ve toplam doğum izni parası hesaplanır. Bu süreçte kadınların maaşlarının üçte ikisi ödenir.
Doğum izni, doğumdan önceki sekizinci hafta başlar ve doğumdan sonraki sekizinci haftaya kadar devam eder. Toplamda on altı haftadan oluşan doğum izni süreci boyunca kadınlar maaş almaya devam eder. Hamileliğin kırk hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışalar, otuz ikinci haftadan itibaren izne ayrılabilir. Bebek sekiz haftalık olduğunda ise kadınların ücretli izinleri sona erer. 4587 sayılı İş Kanunu’nun ‘analık halinde çalışma ve süt izni’ başlıklı yetmiş dördüncü maddesi, doğum iznini düzenlemektedir. Maddenin ilgili kısmında da hamilelik izni şu şekilde yer alır; ‘kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır’ Ücretli izinler kapsamında yer alan doğum izni için on altı hafta boyunca çalışan, maaşını ya da geçici iş görmezlik ödeneğini almaya devam eder. Bazı özel durumlarda ise süreç farklılık gösterebilir. Bu nedenle de doğum izni hesaplamalarına dikkat edilmesi gerekir. Bu özel durumlar arasında kadınların ikiz ya da üçüz doğum yapması yer alır.
Anne adaylarının en geç gebeliğin otuz yedinci haftasında izne ayrılması gerekiyor. Bu yasal olarak belirlemiş bir zorunluluktur ve değiştirilemez. Otuz dördüncü hafta yerine otuz yedinci haftaya kadar çalışmaları için ise doğum raporu gerekmektedir. Doktorların onay vermediği durumlarda ise anne adaylarının otuz yedinci haftaya kadar çalışması mümkün değildir.
Doğum, annelik ve hamilelik gibi süreçler birbiri ile paralele birçok izni de beraberinde getirmektedir. Bu izinler şu şekilde sıralanmaktadır;
Doğumdan öncesini kapsayan gebelik, doğum ve doğum sonrasını kapsayan annelik izin süreçlerinde iş hayatındaki kadınların farklı izin hakları bulunmaktadır. Bu süreçlerde ise kadınların maaş alma hakları devam eder.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.