Beyzade Haber

Düzenleme ile esnaf ve sanatkârlara büyük bir rahatlama sağlanacak

GÜNDEM

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, esnafların üzerindeki ağır vergi yükünü hafifletmek amacıyla bir kanun teklifi sundu. Özellikle işyeri kiralarında esnaflar tarafından ödenen stopaj vergisinin kaldırılması için TBMM’ye teklif veren Çalışkan, bu düzenlemenin esnaf ve sanatkârlar için büyük bir rahatlama sağlayacağını ifade etti.

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, esnafların üzerindeki ağır vergi yükünü hafifletmek amacıyla bir kanun teklifi sundu. Mevcut sistemde esnafın, kiraladığı işyeri için mal sahibine ait gelir vergisinin yüzde 20'sini stopaj vergisi olarak devlete ödediğini belirtti. "Esnaf, daha iş yerini tutarken ağır vergiler altında eziliyor. Bu durum, esnafımızın sermayesini büyütmesine engel oluyor" diye konuşan Çalışkan, özellikle küçük işletmelerin bu yükten dolayı zor günler geçirdiğini ifade etti.

Çalışkan, sunduğu kanun teklifinin esnafın sorunlarını çözmeye yönelik önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Esnafımız hem ekonomik hem de toplumsal açıdan Türkiye için büyük bir öneme sahip. Usta-çırak ilişkisiyle nitelikli elemanlar yetiştiren esnafımız, ülkenin gelir dağılımında da denge unsuru. Stopaj vergisinin kaldırılması, esnafımızın işini büyütmesine ve yeni işyeri açmak isteyenlere teşvik olacaktır" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerine dikkat çeken Çalışkan, "Yılın ilk dokuz ayında 55 binden fazla esnaf kepenk kapattı. Bu, esnafımızın nasıl zorlu bir süreçten geçtiğinin en net göstergesi" dedi. Çalışkan, stopaj vergisinin kaldırılmasıyla devletin kısa vadede vergi kaybı yaşar gibi görüneceğini ancak uzun vadede ekonominin canlanacağını belirterek, "Esnafımızın üzerindeki vergi yükü azaldıkça, sermayesini işine aktarma imkânı bulacak. Sermayesi büyüyen esnaf, iş hacmini genişletecek ve böylece istihdam artacak" ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.