Devlet desteklerinden yararlanmak, bazı ödemelerden muaf olmak ve daha pek çok ayrıcalıklı hizmet için kişinin bazı şartları sağlıyor olması gerekmektedir. O şartların başında ise gelir kriteri gelmektedir.
Gelir testi, kısaca kişinin yardıma muhtaç olup olmadığını gözler önüne seren resmi bir uygulamadır. Gelir testinde bazı aile bireyleri ilgili uygulamaya dahil edilir ve sonucunda da kişinin mevcut durumuna ilişkin bir değerlendirme yapılır. Peki, gelir testi nasıl, nerede yapılır? İşte konuya dair ayrıntılar…
Gelir tespiti için uygulanan gelir testi, hane içinde yaşayan birçok kişiyi kapsamaktadır. Gelir tespiti sürecine aynı hane içerisinde yaşayan; eş, evli olmayan çocuk/ çocuklar, büyükanne ve büyük baba da dahil edilir. Hane halkı bireylerinden birinin ya da birkaçının GSS kapsamında sigortalı olması veyahut da bakmakla yükümlü olunan kişi olması, diğer hane halkı bireylerinin GSS sigortalılığı için uygulanacak olan gelir testine dahil edilmelerine engel değildir.
Gelir testi yapılırken birçok unsur göz önünde bulundurulur. Hanenin aylık geliri, gelir tespitinde dikkate alınan başlıca parametreler arasında yer alır. Gelir testi sürecinde dikkate alınan diğer faktörler ise şu şekilde özetlenebilir:
Kişiye ait olan ya da kirasız bir şekilde oturulan evin rayiç bedelinin 240’ta 1’i,
Hanenin oturmadığı farklı bir evi varsa ilgili konutun rayiç bedelinin 240’ta 1’i (konut kirada ise kira bedeli),
Kişiye ait dükkanın rayiç bedelinin 240’ta 1’i,
Kişiye ait arazi ve tarlaların rayiç bedellerinin 240’ta 1’i,
Binek otomobil/ ticari amaçlı binek aracın rayiç bedelinin 120’de 1’i,
Varsa büyükbaş/ küçükbaş hayvanlar için tespit edilen aylık gelir,
Mevduat hesapları için aylık faiz getirisinin 2 katı,
Sürekli burs, yardım vb. ödemelerin aylık ortalaması,
Ulaşım, sağlık, eğitim, kira, yiyecek, gıda, giyim, sigara vb. tüm giderler.
Gelir testi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanır. Sağlık hizmetler, GSS ve çeşitli sosyal yardımlar ile bağlantılı olan bu test için ikamet edilen bölgede hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat edilmelidir.
Gelir testi başvurusu kişinin kendisi tarafından şahsen yapılmalıdır. Ancak bazı zaruri durumlarda ilgili birim yetkililerinin gelir testi için kişinin evine gitmeleri de mümkündür.
Herhangi bir amaç doğrultusunda gelir testi yaptırmak isteyen kişiden herhangi bir evrak talep edilmemektedir. Başvuru sahibinin kurum tarafından verilen başvuru formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup teslim etmesi yeterlidir.
Gelir testi uygulaması arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır. Söz konusu testin herkes tarafından yaptırılıp yaptırılmaması gerektiği birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
2017 yılının nisan ayına kadar zorunlu olan gelir testi uygulaması, o dönemde yürürlüğe girmiş olan bir düzenleme kapsamında zorunlu uygulamalar arasından kaldırılmıştır. Onun yerine bütün vatandaşlar için sabit bir GSS primi belirlenmiştir. Söz konusu prim tutarı ise mevcut asgari ücretin yüzde 3’üne karşılık gelmektedir. Bu yıl için hesaplanmış olan GSS prim tutarı ise 600,08 TL’dir.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve bu sebep ile de GSS kapsamına alınmış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, prim ödemesinden muaf olmak amacı ile gelir testi yaptırabilirler. Yanı sıra herhangi bir kurumdan aylık almayan, 18- 25 yaş aralığında olup ailelerine bakmak ile yükümlü olan gençler de gelir testi yaptırmalılardır.
E-devlet üzerinden gelir testi yapılır mı?
E-devlet üzerinden gelir testi yapılır mı?
Beyzade Haber Beyzade Haber
AİLE
Gelir testi nedir, kimler gelir testi yaptırmalı? Gelir testi başvurusu e- Devlet üzerinden yapılır mı? İşte gelir testi uygulamasına dair merak edilenler…
Paylaş: