Enflasyonun maliyeti, sabit gelirlilerin sırtına yüklenmemeli
Enflasyonun maliyeti, sabit gelirlilerin sırtına yüklenmemeli
Yılbaşının yaklaşması ile birlikte milyonların gözü maaşlara yapılacak zamlara çevrildi. Kamu çalışanları da enflasyon ile birlikte yaşadıkları maddi sorunlara karşı düzenleme çağrısında bulunurken, Memur-Sen kamu çalışanlarının taleplerini kamuoyuna sundu.
Memur-Sen’in 2024 ve 2025 yılı için yaptığı maaş artışı teklifleri anımsatılırken, 2024 yılında 3’er aylık maaş artışı, 2024 ve 2025 yılı için ise yüzde 10 refah payı talep edildiği anımsatıldı. Enflasyon beklentilerinin ilk tahminlerin ardından yeniden yukarı doğru güncellendiğine de dikkat çekilirken, kamu çalışanlarına 2024 yılı için yapılan yüzde 25 maaş artışı 2024 yılının ilk 6 ayında Mart ayından, ikinci 6 ayında ise Ekim ayından itibaren enflasyona yenik düştüğü vurgulandı.
Kamu işvereninden beklentilere dikkat çekilen açıklamada, Orta Vadeli Program’da açıklanan yüzde 17,5’lik enflasyon beklentisinin gerçekçi olmadığı, ücretlerin yüzde 13, giderlerin ise yüzde 43,93 oranında artacağının altı çizildi. Bu nedenle kamu görevlilerine Ocak ayında ek yüzde 15 zam yapılması talep edildi.
Toplantıda açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu çalışanlarının giderlerine dikkat çekerek, “Ücret artışları enflasyonu artırıyor algısıyla ücretlerin baskılandığı anlayış terk edilmeli, sorumlusu olmadıkları enflasyonun maliyeti sabit gelirlilerin sırtına yüklenmemelidir. Kamu görevlileri OVP’de hedeflenen yüzde 4 büyüme oranı nispetinde büyümeden, taban aylığına yansıyacak şekilde refah payı almalı, böylece gelir dağılımında adalet sağlanmalıdır. Kamu işvereni maaş artışlarında elini sıkı tutarken kamu alacakları için yüzde 43,93 gibi bol keseden artışlar yapmaktan vazgeçmeli, geçim derdindeki milleti rahatlatmalıdır. Seyyanen ödeme 8 bin 77 TL olan şu an 15 bin lira olan ödeme her kesime verilmelidir. Emeklilerin alım gücünü yükseltecek ek tedbirler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.