Beyzade Haber

Erzincan'da ceviz hasadı start verdi: Üreticiler verimden memnun!

AİLE

Erzincan'ın altın değerindeki ürünü ceviz, hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte yeniden hayat buldu. İnce kabuğu ve dolgun içi ile meşhur Erzincan cevizi, hem yerli hem de yabancı tüketicilerin büyük ilgisini çekiyor. Yüksek rakımlı dağ köylerinde, dere kenarlarında ve tarlalarda yetişen bu özel ceviz, doğanın tüm lezzetini bünyesinde taşıyor..

Erzincan'ın yüksek rakımlı dağ köylerindeki ceviz ağaçları, her yıl ekim ayında altın sarısı rengiyle göz kamaştırıyor. Kemah, Kemaliye, İliç, Üzümlü ve Tercan ilçelerine bağlı köylerde karga, sincap gibi yaban hayvanlarının bıraktığı tohumlarla kendiliğinden yetişen ya da köylüler tarafından özenle yetiştirilen cevizler, hasat zamanı geldi.
Yöre halkı, yaklaşık 10-15 metre yüksekliğindeki ceviz ağaçlarına çıkmak için tahta merdivenler ve ipler kullanıyor. Ellerindeki uzun sırıklarla dallara vurarak cevizleri yere düşüren köylüler, daha sonra bu lezzetli meyveleri kovalara dolduruyor.
Doğal ortamda yetişen cevizlerin yanı sıra, köylülerin tarlalarında özenle yetiştirdiği cevizler de hasat ediliyor. Bu durum, hem doğal zenginliklerin korunmasını hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor.
Gruplar halinde ve yardımlaşarak çalışan köylüler, cevizleri yeşil kabuğundan ayırarak evlerin toprak damlarında kuruması içi seriyor. Güneşin karşısında yaklaşık bir hafta bekletilerek nemi alınan cevizler, paketlenerek çevre il ya da ilçelerde, toptan ya da perakende satışa sunuluyor.
Boş günlerinde köylüyle beraber ceviz topladıklarını söyleyen Erzincan’ın Çağlayan beldesinde ceviz ağaçları olan öğretmen Murat Anlar, sırıklarla düşürdükleri cevizleri toplayarak yaklaşık 10-15 gün güneşte kurutacaklarını kaydetti.
Bu yıl yapılan hasadın veriminden tatmin olduklarını aktaran Anlar, "Cevizde geçen yıla göre biraz daha verim yüksek. Ağaçlarımız daha iyi tutmuş. Genel olarak ceviz hasadından memnunuz" ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.