Beyzade Haber

Ev kiralamak lüks oldu: İstanbul'da ortalama kira fiyatları belirlendi! İşte ilçe ilçe güncel konut kiraları..

EKONOMİ

İstanbul'da yaşanan yüksek enflasyon, kira fiyatlarını da etkileyerek geçen yıla göre yüzde 46 oranında artışa neden oldu. Şehrin en düşük kira ortalamasına sahip ilçesinde bile aylık kira 13 bin 800 TL'yi aşarken, bazı ilçelerde bu rakam 35 bin TL'yi buldu. İşte ilçe ilçe ortalama kira fiyatları..

İstanbul'da kira fiyatlarındaki artış, vatandaşların bütçelerini zorlarken, konut kiralamak isteyenler için ciddi bir sorun haline geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre İstanbul'da kiralar yüzde 46 oranında yükseldi. Bu artışla birlikte, şehrin bazı ilçelerinde ortalama kira bedeli 35 bin TL'yi aşarken, en düşük kira ortalamasına sahip ilçede bile aylık kira 13 bin 800 TL'ye ulaştı.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de konut kiralarındaki hızlı artış, yüzde 25 ile sınırlandırılan zam oranına rağmen devam etti. Yasanın fiiliyatta tam olarak uygulanamaması nedeniyle kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar, mahkemeleri işgal etti. 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle kira artışları artık yıllık enflasyon oranına göre belirleniyor.
İstanbul'da yaşanan yüksek enflasyon ve konut talebindeki artış, kiraları önemli ölçüde etkiledi. Endeksa tarafından açıklanan verilere göre, İstanbul'da Temmuz ayı itibariyle konut kiraları son bir yılda ortalama yüzde 46,82 oranında artış gösterdi. İstanbul genelinde ortalama konut kirası 24 bin 400 lira olarak ölçülürken ortalama metrekare fiyatı ise 244 lira olarak hesaplandı. Bu artış, özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşlar için büyük bir yük oluşturdu.
Endeksa verilerinden yapılan derlemeye göre İstanbul'un ilçelerinde 100 metrelik konut kiraları şu şekilde:
Kaynak: Ekonomim
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.