Beyzade Haber

Gaziantep mutfağının 10 etli yemeği

AİLE

Türkiye’nin gurme şehirlerinden biri olan Gaziantep, yöresel yemekleri ile Türk mutfağına büyük bir katkı sağlamaktadır. Siz de Gaziantep’in en iyi etli yemeklerini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Türkiye’nin en lezzeti yemeklerinin yapıldığı şehirlerden biri Gaziantep’tir. Kendine has lezzetlere sahip olan kentte aynı zamanda farklı pişirme yöntemleri de yer alır. Etin ön planda olduğu şehir, yöresel lezzetleri ile dünya çapında da bir üne sahiptir.
Farklı lezzetler denemek isteyenler için bu yazımızda, Gaziantep’in en lezzetli et yemeklerini bir araya getirdik.

Antep’in en meşhur lezzetlerinden biri olan Antep tava, kırmızı et ile sebzelerin harmanlanması ile hazırlanıyor. Bu yemeğin asıl lezzetini veren püf noktası ise bolca sarımsağın kullanılmasıdır. Siz de evinizde kolaylıkla Antep tava yaparak, sofranıza yöresel bir tat getirebilirsiniz.

Kebapları ile ünlü olan Gaziantep’e yolunuz düşerse mutlaka yeni dünya kebabını deneyin. Yeni dünya meyvesi ile hazırlanan bu kebapta; kıyma, karabiber, bol miktarda sarımsak, nar ekşisi ve zeytinyağı yer alıyor. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan bu kebabı evinizde de deneyebilir ve ailenize Antep’in yöresel yemeklerini denetebilirsiniz.

Gaziantep’in en popüler yöresel tatlarından biri olan şiveydiz; pırasa, bol miktarda sarımsak, dana ya da kuzu eti, nohut ve süzme yoğurt kullanılarak hazırlanmaktadır. Gaziantep’te yer alan hemen her restoran ve lokanta da bu lezzeti deneyebilir ve bu malzemelerin bir araya gelerek nasıl enfes bir tat oluşturduğuna tanıklık edebilirsiniz.

Kebabın her türüne hakim olan Gaziantep mutfağı, patlıcan kebabı ile de ön plana çıkmaktadır. Kebaplık patlıcan olarak bilinen uzun patlıcanlardan yapılan bu yemek için ortalama olarak yarım kilo yağlı kıyma kullanılır. Aynı zamanda domates ve acı biber de bu yemeğin önemli malzemeleri arasında yer alır.

Antep’te sıklıkla tüketilen beyran çorbası, Türkiye’nin farklı illerinde de yapılmaktadır. Kemikli kuzu gerdan, pirinç, sarımsak ve biber salçası ile hazırlana bu çorba, Antep’te özellikle kış aylarında tercih edilir. Bol miktarda vitamin içeren beyran çorbası, kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken, kış aylarında hastalığa yakalanma riskini de düşürmektedir.

Gaziantep’te sıklıkla bayram günlerinde yapılan bayram yuvalaması yemeğinin adı da buradan gelmektedir. Pirinç unu, irmik, yumurta, yağsız ve sinirsiz kıyma, soğan, tuz ve karabiber ile yapılan bu yemeğin sosunda ise kuşbaşı et ya da ilikli kemik, nohut, yumurta sarısı ve süzme yoğurt yer alıyor.

Birçok yörede yapılan ekşili köfte, Gaziantep’te yöreye has bir şekilde hazırlanmaktadır. Bu yemeğin yapımında kemikli et kullanılır. Yuvarlanan köfteler ve nane, et ile buluşarak oldukça lezzetli bir tadı ortaya çıkartır.

Patlıcan kullanımının çok sık olduğu Antep mutfağında, patlıcan doğrama da en çok yapılan yemekler arasında yer alıyor. Patlıcan, kuşbaşı et, nohut, soğan, sarımsak, sumak ekşisi, nane, salça ve biber ile hazırlanan bu yemeği, Gaziantep ziyaretleriniz de mutlaka denemelisiniz.

Çorba çeşitliliği konusunda da oldukça geniş bir menüye sahip olan Antep, çorba hazırlıklarında da et kullanmayı ihmal etmiyor. Lebeniye çorbası hazırlamak için pirinç, nohut, yoğurt, un, limon suyu, su, kıyma, sığan ve nane gibi birçok malzeme kullanılıyor.

Gaziantep söz konusu olduğunda Ali Nazik Kebabına değinmeden geçmek olmaz! Dana kuşbaşı ile hazırlanan bu kebabın malzemeleri arasında; patlıcan, biber, sarımsak, süzme yoğurt, tereyağı, kekik, karabiber ve domates sosu yer alıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.