Beyzade Haber

Hadiste bile geçiyor! Çekirdeği, en az kendisi kadar faydalı…

SAĞLIK

Zeytinin çekirdeğini şifalı olduğuna ilişkin birçok araştırma bulunuyor. Peki zeytin çekirdeğinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? İşte zeytin çekirdeğinin faydaları ve tüketim şekli…

Son derece faydalı gıdalardan biri olan zeytin, birçok uzmanın düzenli olarak tüketmeyi önerdiği besinler arasında yer alıyor. Özellikle de zeytinden elde edilen yağ, vücudun sağlığını önemli ölçüde destekliyor. Hal böyle olunca zeytinin neredeyse her şeyden yararlanmak gerekiyor. Öyle ki, çekirdeği bile faydalı olan zeytinin çekirdeğini çöpe atmak yerine uygun bir şekilde tüketmek öneriliyor. Üstelik bu öneri, hadislerde bile geçiyor. Peki zeytin çekirdeğinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? İşte zeytin çekirdeğinin faydaları ve tüketim şekli…

Bilindiği üzere halk arasında basur, mide hastalıkları gibi sağlık sorunlarına şifa bulmak için zeytin çekirdeği tüketmek yaygın bir şekilde görülen davranışlar arasında yer alıyor. Üstelik bu davranışın doğru olduğu araştırmalarca da kanıtlanmış Bulunuyor. Tıpkı zeytin gibi bolca vitamin ve mineral içeren zeytin çekirdeği, birçok açıdan vücuda fayda sağlıyor. Özellikle de mide sorunlarına iyi geldiği araştırmalarca ortaya konmuş olan zeytin çekirdeği, aynı zamanda vücudun genel sağlığını destekleyecek ve zindeliğini arttıracak vitamin ve mineralleri de içeriyor. Ancak uzmanlar, halk arasında yaygın olduğu gibi zeytin çekirdeğini yutarak tüketmek yerine başka bir şekilde tüketmeyi öneriyor.

Her ne kadar birçok kişi zeytin çekirdeğini yutarak tüketse de uzmanlar kesinlikle bu tüketim şeklini önermiyor. Hatta tam aksine yutmanın son derece sakıncalı olduğunu söyleyen uzmanlar, zeytin çekirdeğinin sert bir yapıda olmasının yanı sıra uçlarının da sivri olduğunu söylüyor. Bu nedenle boğaz yapısına ve sindirime zarar verebilecek olan zeytin çekirdeğini tüketmenin tek yolunun yutmak olmadığını da bilmek gerekiyor. Uzmanlar yutmak yerin zeytin çekirdeğini ezmeyi ya da zeytin çekirdeğinden yapılan çayı tüketmeyi tavsiye ediyor.

Zeytin çekirdeğine ilişkin bir hadis de bulunuyor. Bu hadise göre Hz. Muhammed (sav) yüzünde bir gülümseme ile Hz. Ali (ra) ile beraber kahvaltı etmektedir. Hz. Muhammed (sav) kahvaltı esnasında yediği tüm zeytinin çekirdeklerini Hz. Ali (ra)’nin önüne yığar ve ardından; “Ey Ali, ne kadar da çok zeytin yemişsin?” der. Hz. Muhammed (sav)’in bu sorusuna son derece ciddi bir görünümle yanıt veren Hz. Ali (ra) ise, “Evet, ey Allah’ın Elçisi! Fakat siz de çekirdekleriyle beraber yemişsiniz. Baksanıza önünüzde hiç çekirdek yok” der. Bu hadis, birçok alim tarafından zeytinin çekirdeğinin yenmesinin dinen bir problem olmadığına yorumlanır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.