Beyzade Haber

Hangi durumlarda mal paylaşımı yapılmaz?

AİLE

Boşanma sürecinde olan çiftler arasında gerçekleşecek olan mal paylaşımının nasıl olduğu ve bu paylaşıma hangi varlıkların dahil olduğu birçok kişi tarafından araştırılmaktadır.

Evlilik sürecinde edinilmiş mallar ortak değerlerdir, kişisel mallar ise paylaşılmayan değerler olarak kabul edilir. Evlilik sürecinin sona ermesi ve tarafların boşanma sürecini başlatması ile mal paylaşımı da devreye girer. Evlilik süreci boyunca tarafların edindiği mallar ortak sayılı ve her iki tarafında bu mallar üzerinde hakkı bulunur. Ancak bu durum tüm mal varlıkları için geçerli değildir. Aynı zamanda mal paylaşımında da belli başlı prosedürler bulunur. Bu nedenle mal paylaşımı konusu, boşanma sürecinde olan kişiler için biraz kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu yazımızda sizlere, boşanma sürecinde hangi malların paylaşılabileceğini ve hangi malların paylaşılamayacağını aktaracağız.

2002 yılından itibaren geçerli olmak üzere eşlerin yasal mal rejiminin edinilmiş mallara katılma şeklinde olacağı düzenlenmiştir. Edinilmiş mallara katılma rejimi denilen bu düzenlemeye göre eşler birbirinin edinilmiş mallarına katılır, bundan başka sadece kendilerine ait kişisel malları bulunur. Katılma rejiminde her iki taraf mal varlığı üzerinde yarı yarıya hakka sahiptir. Bunun yanı sıra 2001 yılından önceki evliliklerde mal paylaşımı için ‘mal paylaşımı rejimi’ uygulanır. Mal paylaşımı rejiminde, eşler yalnızca kendi üzerine kayıtlı olan mallar üzerinden hak iddia edebilmektedir. Eğer bir eşya eşlerden birinin üzerine kayıtlı değil ise hak iddiası kural olarak mümkün değildir.

Boşanma davasında mal paylaşımı edinilmiş mal varlığının paylaşılmasıdır. Her eşin evlilik boyunca karşıladığını vererek edindiği mal evliliğin bitmesi halinde eşler arasında paylaştırılır. Bu durum Türk Medeni Kanunu’nun 219’uncu maddesinde; ‘’Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği değerlerdir’’ şeklinde yer alır. Türk Medeni Kanunu’nun 219’uncu maddesinde paylaşıma tabi mallar şu şekilde sıralanmıştır;

 Kişisel eşya olan bir gayrimenkulün kira geliri (Bu noktada kişisel mal gelirinin harcanmamış olduğu, tasarruf edildiği kanıtlamalıdır)

 Ödüller

Boşanmada mal paylaşımı kapsamında kişisel mallar evliliğin bitmesi halinde paylaşmaya tabi olmayan mallar olarak kabul edilir. Bu mallar şu şekilde sıralanabilir;

Kaynak: Haber merkezi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.