Beyzade Haber

Kars Arpaçay'da patates sezonu açıldı: Bu sene verim güzel!

EKONOMİ

Doğal güzellikleriyle ünlü Arpaçay'da, kış aylarında sofralarımızı süsleyecek lezzetli patateslerin hasadı başladı. Nisan ve Mayıs aylarında özenle ekilen patatesler, aylar süren bekleyişin ardından topraktan çıkarılarak, hasat mevsiminin geldiğini müjdeliyor.

Kars'ın bereketli topraklarında yetişen kışlık patatesler, Ekim ayının gelmesiyle birlikte hasat edilmeye başlandı. Arpaçay ovasında, çiftçilerin yüzünü güldüren bol ürün, özenle toplanarak çuvallara dolduruluyor.
Kışın yaklaşmasıyla birlikte Arpaçay ovası, patates hasadının yoğun temposuyla hareketleniyor. Çiftçiler, traktörleriyle tarlalarda dolaşırken, topraktan çıkarılan patatesler yöre halkının önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Arazilerinde söküm yapan çiftçiler, mahsulün kar yağmadan toplanması için yoğun çaba sarf ediyor. Tek tek elle ayıklanıp büyüklüğüne göre toplanan patatesler, Kars merkez ve ilçede satışa sunuluyor.
Mayıs ayında patates ektiklerini ve Ekim ayı itibariyle bostan işlerini tamamladıklarını 45 yaşındaki bostancı Seyfettin Üneş, "Bu sene verim güzel, 3-4 yıldır hastalık oluyordu ama bu sene hastalık olmadı. Bu sene patateslerin lezzeti güzel tadı güzel, bu sökümünü yaptığımız kışlık beyaz patates suda haşlamada, kızartmada kullanılıyor. Arpaçay’da yetişen sebze çok farklı lezzet olarak ta çok farklı. Söküm işlemimiz bir hafta 10 gün sürer. Şuan günlük 90-100 torba söküm gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Öte yandan Arpaçay ilçesinde bulunan verimli tarım arazilerinde biber, lahana, patates, salata, domates, maydanoz, soğan başta olmak üzere çok sayıda sebze yetiştiriliyor. Bahar ayında ekimi yapılan sebzeler havaların soğumaya başlamasıyla birlikte toplanıyor. Toplanan sebzeler, hem ekonomiye, hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.