Beyzade Haber

Katar HAMAS’a baskı mı uyguluyor?

DÜNYA

Terörist İsrail ile HAMAS arasında devam eden görüşmelerde Katar’ın HAMAS’A baskı uyguladığı haberleri gündemi meşgul ediyor. Biden’ın son olarak gündeme getirdiği aşamalı ateşkes planı üzerinde ise bir anlaşmaya varılamadı.

İsrail Yayın Kurumu'nun internet sitesinde bildirdiğine göre Washington, Tel Aviv'e, HAMAS’IN müzakere masasına dönmemesi halinde Katar'ın bir noktada Hamas'a yaptırım uygulamaya yakın olduğu yönünde bir mesaj gönderdi.
CNN, 7 Haziran'da Amerikalı bir yetkilinin şu sözlerini aktarmıştı: ‘’Katar, Hamas liderlerini, eğer hareket ateşkes anlaşmasını reddederse, topraklarından atılmakla tehdit etti.’’
Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniyye geçtiğimiz Pazar günü, hareketin savaşı durdurmak için bir anlaşmaya varma konusunda büyük esneklik gösterdiğini, hatta son ateşkes teklifine verilen yanıtın, Biden'ın daha önce açıkladığı planın ilkeleriyle tutarlı olduğunu vurgulamıştı. Heniyye ayrıca ‘’ İsrail tarafı ne kadar kaçarsa kaçsın, çözüme kapsamlı bir anlaşmaya varacak müzakerelerle ulaşılacağını’’ belirtmişti.
Kasım 2023’te bir hafta sağlanabilen ateşkesten sonra yürütülen hiçbir ateşkes görüşmesi başarılı olmadı. HAMAS’IN, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi, savaşın tamamen bitmesi, Gazze’nin yeniden imar edilmesi şartları İsrail tarafından reddediliyor. Netenyahu hükümeti hedeflerinin HAMAS’I bitirmek olduğunu ifade ediyor.
Haber: Hamza Korkmaz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.