Beyzade Haber

Kırıkkale’de aronya hasadı başladı: Kilogramı 200 TL!

EKONOMİ

Kırıkkale'de yetiştirilen ve sağlık açısından birçok faydası bulunan aronya meyvesi, ilk hasadıyla çiftçilere önemli bir gelir kapısı oldu. Kilogramı 200 TL'ye ulaşan aronya, bölge ekonomisine de katkı sağlıyor.

Kırıkkale'de tarım çeşitliliğini artırmaya yönelik yapılan çalışmalar sonucu, dünyaca ünlü "süper meyve" aronya hasadına başlandı. Üreticiler, kilogramını 200 TL'den satışa sunuyor.
Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesine bağlı Bedesten köyünde çiftçilik yapan Haydar Gümüşbaş, Türkiye'de ilk kez yetiştirdiği aronya meyvesinin hasadını gerçekleştirdi. Vitamin ve antioksidan bakımından zengin olan bu "süper meyve", bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı koruyucu etkiler gösteriyor. Hem taze tüketimi hem de ilaç sanayisinde kullanılan aronya, kilogramı 200 TL'den alıcı buluyor.
Hasada ilişkin açıklamalarda bulunan Haydar Gümüşbaş, gerçekleştirdikleri ilk hasat sonucu yaklaşık 7 ton ürün elde ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Aronya, tıbbi aromatik özellikleriyle bilinen bir meyve. Özellikle diyabet ve kanser hastalarımız yoğun ilgi gösteriyor. Kurutulmuş aronyayı da talep olması durumunda toptan alıcılarımıza göndereceğiz."
Aronya'nın daha çok Marmara Bölgesi’nde yetiştirildiğini aktaran Gümüşbaş, "İç Anadolu’da çok aşırı yok, Kırıkkale’de de şu anda bu işi ben tek yapıyorum. Onun haricinde çok yaygın değil. Ürünümüzün de bir taraftan tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Faydalarını insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Şu anda kilogram olarak müşterilere gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.
Aronya meyvesinin kilogramını Kırıkkale’de tanıtım amaçlı 200 TL’den satışa sunduklarını belirten Gümüşbaş, kuru meyvenin fiyatının ise henüz belirlenmediğini ifade ederek, "İnternet üzerinden satış fiyatları 300-350 TL arasında değişiyor, ancak biz tanıtım amacıyla daha düşük bir fiyattan sunacağız" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.