Beyzade Haber

Kırıkkale’de patates, domates ve soğan hasadı başladı!

EKONOMİ

Kırıkkale'de çiftçiler, kuraklığın ağır faturasını ödüyor. Domates ve soğan hasadında yaşanan verim kaybı ve işçi bulunamaması, üreticileri zor durumda bıraktı.

Kırıkkale'de çiftçiler, emeklerinin karşılığını almak için toprağa düştü ve patates, domates, soğan gibi ürünlerin hasadına başladı.
Kırıkkale'de yaşanan şiddetli kuraklık, bölgedeki tarım üretimine büyük zarar verdi. Patates, domates ve soğan gibi temel ürünlerde yüzde 50'ye varan verim kayıpları yaşanırken, çiftçiler, tarlalarını işleyecek işçi bulmakta büyük zorluk çekiyor. Günlük bin lirayı aşan yüksek yevmiyelere rağmen işçi bulunamaması, üreticileri gelecek yıllar için endişelendiriyor.
Yağışların az olması nedeniyle tarlalarından bekledikleri verimi alamadıklarını kaydeden çiftçiler, işçi bulamamaları durumunda gelecek yıllarda ürün yetiştiremeyeceklerini ifade etti.

Salçalık domatesin kilosunu 2 TL'den, sofralık domatesin kilosunu ise 5 TL'den sattıklarını aktaran çiftçi Ahmet Doğan, "Soğan ve patatesi aracıya 5 liradan veriyoruz. İşçi bulmakta zorlanıyoruz, günlük ücretler 800 ila bin 300 lira arasında değişiyor. Böyle devam ederse, ileriki senelerde ekim yapamayabiliriz" diye konuştu.

Mustafa Bostan ise kuraklık sebebiyle önemli ölçüde verim kaybı yaşadıklarını dile getirerek, "Normalde dekar başına 5 ton ürün alırken, bu yıl 2-3 ton civarında kaldık. Kuraklık olmasaydı verim daha yüksek olurdu, belki de zararımız daha az olurdu" ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.