Beyzade Haber

Kontenjanlar artınca sorunlar da katlandı

EĞİTİM

Türkiye’de birçok ilde üniversitelerin yayılması ile birlikte, kontrolsüz kontenjan artışı yaşanan diş hekimliği fakültelerinde mağduriyetler artıyor.

Türkiye’de her ilde açılan üniversiteler ve bölümlerin artan kontenjanları birçok açıdan mağduriyetlere neden olmaya devam ediyor. Diş hekimliği fakültelerinin sayılarının artması ile birlikte kontenjanlar da artarken, bu durum eğitimin kalitesi başta olmak üzere mezuniyet sonrası atama veya özel sektörde iş bulma sorunlarına neden oluyor. Sosyolog, Diş Hekimi İbrahim Temel, artan sorunlara işaret ederek çözüm bulunması için çağrıda bulundu.

Diş hekimlerinin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Temel, artan fakülte sayıları ve kontenjanları işaret ederek, “Ne yazık ki ülkemizdeki birçok bölüm gibi diş hekimliği fakülte kontenjanları da kontrolsüz bir şekilde artmakta. 2005 yılında 960 kişi olan kontenjan şimdi 10 binin üzerinde. Bunun beraberinde fakültelerde eğitim kalitesinin düşmesi, atama problemleri, özel sektörde iş gücünün ucuzlaması ve hekim başına düşen nüfusun azalması gibi sorunlar ortaya çıktı. Eğitim kalitesi neden düşüyor derseniz, şuan ülkemizde 105 tane fakültemiz mevcut. Bu fakültelerdeki eğitim birbiriyle aynı değil. Birçok fakültedeki akademisyen sayısı yetersiz” dedi.

Diş hekimliği öğrencilerinin sorunlarının başında ekonomik sıkıntılar geldiğini ifade eden Temel, öğrencilerin daha okurken malzeme ve araç gereçlerini kendi imkânları ile karşıladığını kaydederek, “5 yıllık eğitimde bu kadar maliyet öğrenciler için büyük sıkıntıdır. Birinci sınıftaki bir kardeşimizin derste kullandığı bir kalıp sabundan 5’nci sınıftaki bir kardeşimizin hastasında kullandığı bir parça muma kadar hatta kullandığı eldiven maske ve peçeteye kadar kendisi satın almaktadır. Öğrencinin yaşadığı birçok sıkıntıya ilave olarak asistan ve hocaların uyguladığı psikolojik şiddet öğrencileri meslekten soğutmakta, başarılarını düşürmekte ve sağlıklarını tehdit etmektedir. Derslerin ve sınavların, adil ve objektiflikten ziyade kişisel görüşlere dayalı olan pratik eğitimde öğrenciler mağdur olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Diş hekimlerinin mezun oldukları zamanda atama problemi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Temel, istihdam alanında yaşanan sorunlara vurgu yaparak, “2024 yılındaki son atamaya 10 binden fazla kişi başvurmuşken yaklaşık 368 pratisyen ve 437uzman kişi atanmış, aynı şekilde binlerce kişi Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (DUS) girdiği halde çok az sayıda hekim atanmıştır. Bu veriler bize gösteriyor ki her geçen gün işsiz diş hekimlerinin sayısı ne yazık ki artmaktadır. Bir başka atama noktası olarak aile sağlığı merkezleri değerlendirilmeli. Bu merkezlere aile diş hekimi atamalarının yapılması gereklidir. Bu konuda çalışmalar yapıldı bunun ivedilikle ülke geneline yayılıp tedavi kalitesinin artırılması gerekli” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.