Beyzade Haber

Lahana ve Karnabahar'da Türkiye şampiyonu Samsun oldu!

EKONOMİ

Meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alan Samsun, tarımsal üretimdeki başarısıyla dikkat çekiyor.

Samsun, ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biri olup, yetiştirdiği çeşitli ürünlerle gıda ihtiyacını karşılıyor ve ihracatta önemli bir rol oynuyor. Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovaları, Samsun'un tarımsal zenginliklerinin önemli bir kısmını oluşturuyor ve bu bölgelerden üretilen ürünler hem iç pazara hem de dünya pazarlarına sunuluyor. Soya, çeltik, tütün, ayçiçeği, lahana, karnabahar, brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber, fasulye, fındık, kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde Türkiye ortalamasının başını çeken Samsun, gıda ambarı olarak başı çekiyor.
TÜİK verilerine göre, yıllık 416 bin ton lahana üretimiyle Türkiye'de lahana üretiminin yüzde 43'ünü karşılayan Samsun, aynı zamanda yüzde 28 üretim payıyla 70 bin tonluk karnabahar üretimiyle de bu alanda lider konumunda. Brokoli, barbunya gibi diğer sebzelerde de ilk sıralarda yer alan şehir, sebze çeşitliliği ve üretim miktarıyla öne çıkıyor.
Sebzede olduğu gibi meyvede de iddialı bir konumda bulunan Samsun, yıllık 112 bin ton fındık üretimi ile ülke genelinde 2. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde de ilk 10 il arasındaki yerini koruyor.
Samsun, lif ve tohum kenevir üretiminin de merkezi konumunda. Türkiye’deki kenevir lifinin yüzde 71’i tohumunun ise yüzde 18’i Samsun’da üretiliyor. Lif ve tohum kenevir üretiminde 1. sırada olan Samsun’da yılda 315 ton kenevir üretimi gerçekleştiriliyor. Bu kenevirlerin 254 tonu kenevir, 61 tonu da tohumdan üretiliyor.
Çeltik, soya fasulyesi, tütün, ayçiçeği, kuru fasulye, buğday ve şeker pancarı üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun, tarla bitkileri üretiminde de iddiasını devam ettiriyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.