Beyzade Haber

Malatya'da elma hasadı sezonu açıldı: Tarlada 10 TL, marketlerde 40 TL!

EKONOMİ

Doğanşehir'de başlayan elma hasadında üreticiler, tarlada kilogramı 7-10 TL'ye sattıkları elmanın marketlerde 40 TL'ye kadar yükselmesine rağmen, soğuk hava deposu olmadığı için istedikleri geliri elde edemiyor.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki yüzlerce dönüm alanda yetişen lezzetli elmaların hasadı başlarken üreticiler, ürünlerini değerlendirecek soğuk hava deposu bulunmaması nedeniyle zor durumda kaldı. Hasadı yapılan elmalar, tüccarlar aracılığıyla dalından satın alınarak sebze-meyve haline götürülürken, elmaların kilogramı tarlada 7 ila 10 lira arasında alıcı bulurken, bu fiyat marketlerde 40 TL'ye kadar yükseldi.
İlçede soğuk hava deposu bulunamaması sebebiyle çiftçinin kazanamadığını ve elmaların toplanarak tır ile Kayseri’ye götürülüp oradan iç piyasaya sürüldüğünü dile getiren Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, bu sorunun çözülmemesi halinde elmaların para etmeyeceğini belirterek, "Hasat bir ay kadar sürüyor. Bizim elmanın aroması ve rengi hiçbir yerde yok. Elma diyarı Doğanşehir diyoruz ama yakında bu da olmayacak. Biz Ziraat Odası olarak çok fazla gücümüz olmadığı için yetkililerden bu soruna çözüm bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Soğuk hava deposu olmadığı için birçok çiftçinin maliyetin de altında elmalarını meyve suyu fabrikasına verdiğini belirten Tanışık, "Markette 44.90 TL’ye satılıyor gözlerimle gördüm, bizim bahçede 10 lira. Adaletsizlik böyle devam ediyor. Bir çözüm halen bulamadık bu soruna" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.