Beyzade Haber

Maraş'ta biberinde hasat devam ediyor: 30 bin ton rekolte bekleniyor!

EKONOMİ

Kahramanmaraş'ta Maraş biberi hasadı tüm hızıyla devam ediyor! Üreticiler, bu yılki rekoltenin oldukça yüksek olacağını belirtiyor.

Kırmızı altın olarak da anılan Maraş biberinin hasat zamanı geldi! Toprağın bağrından çıkan bu eşsiz lezzet, üreticilerimizin emeklerinin karşılığı olarak sofralarımıza konuk oluyor.
Coğrafi işaret tescilli Maraş biberinin bu yılki rekoltesi, tarımsal araştırmaların ve üreticilerin çabalarının bir sonucu olarak 30 bin tona ulaşması bekleniyor. Biberin kendine özgü tadı, rengi ve aroması, bölgenin iklim ve toprak koşullarının bir ürünü olarak ortaya çıkıyor.
Hasat ile ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, "Dondurma, tekstil, altın ve metal sektörlerindeki faaliyetleri ve kırmızı biber üretimiyle adından söz ettiren kentin deprem sonrası sağlanan desteklerle toparlanma sürecine girdiğini" dile getirdi.
Kahramanmaraş denilince ilk akla gelen ürünlerden birinin biber olduğunu anlatan Narlı, kent genelinde 30 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Bu yıl hedefledikleri üretimin 10 bin tonunun yurt dışında 20 bin tonunun ise yurt içinde değerlendirileceğini söyleyen Narlı, "Almanya, İngiltere, Fransa, Amerika, Rusya, Belçika, Danimarka, Avustralya, Avusturya, Portekiz gibi birçok ülkeye Maraş biberimiz gidiyor. Maraş tarhanasının bilinirliği kadar Maraş biberinin de tanınırlılığını daha da artırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkoğlu ilçesinde çiftçilik yapan Ağaca Kaynak ise, 30 dekarlık araziye tescilli Maraş biberi ektiğini ve verimli bir hasat sezonu geçirdiklerini kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığınca sağlanan hibe ve desteklerle daha çok üretime katkı sağladıklarını dile getiren Kaynak, bir dekarda bin 500 ila bin 600 kilogram verim aldıklarını belirterek şunları söyledi:
"Biber fidelerini şubat ayında toprakla buluşturduk. Tarlamıza Maraş biberinin Dila çeşidini uyguladık. Eylül ayında da hasat dönemi başlıyor. Şu anda birinci hasadımızı yapıyoruz. İkinci hasadımızı da 15 gün sonra gerçekleştireceğiz. Bu türde istediğimiz verimi alıyoruz. Hasadını yaptığımız ürünleri bir kısmını yurt içi firmalara teslim ediyoruz ve bir kısmı da aracı firmalar aracılığıyla biberimiz yurt dışı pazarına ulaşıyor."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.