Mersin'de limon hasadı başladı: Bahçede 6-7 TL'den satılıyor!
Mersin'de limon hasadı başladı: Bahçede 6-7 TL'den satılıyor!
Mersin'in Erdemli ilçesi, her yıl olduğu gibi bu sezon da limonla bezendi. Sabahın erken saatlerinde bahçelere inen kadın işçilerin marifetli elleriyle toplanan limonlar, tezgahlardaki yerini alsa da, üreticinin yüzü gülmüyor. Yoğun rekabet ve artan maliyetler, limonun kilogram fiyatını 6-7 TL'ye kadar düşürdü. Bu durum, hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Üretici, emeklerinin karşılığını alamazken, tüketici ise kaliteli ve doğal bir ürüne ulaşmakta zorlanıyor.
Kesilme zamanı gelen limonun hasadına başlandığını söyleyen üretici Nurettin Doğan, "Bir kısmı götürüp satıyor, bir kısmı depoya koyuyor. Bizde depoya koyacak şekilde hazırlıyoruz. Şuanda bahçede limonun fiyatı 6 ile 7 TL arasında. Yazın da ne olur belli değil. Soğuk hava deposunda Temmuz ayına kadar duruyor" diye konuştu.
Su ve gübre gibi masrafları katmadan kesilen her 10 ton limonda 4 tonunun işçiliğe gittiğini belirten Doğan, en düşük işçinin günlüğünün ise 850 TL olduğunu kaydetti.
Kendisi gibi kadınlara limon sayesinde çok büyük istihdam sağlandığına değinen işçi Eşe Bulut, "Burası bizim ekmek kapısı. Limonun bize artısı çok fazla. Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz. Limon sayesinde ben yılda 10 ay çalışıyorum. Burada çalışanlar evin yükünü omuzlayan, çocuklarına bakan insanlar. Gençlerimiz var onlar da çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz ise, "Havalar iyiyken limonları kesip satabildiğimizi yurt içi ve dışına yolluyoruz, satamadığımızı depolara koyuyoruz. Balkanlar’dan Avrupa’ya kadar 15 ülkeye ürün gönderiyoruz" dedi.
Karagöz konuşmasının devamında şunları kaydetti:
"Onun için rakiplerle rekabet şansımız azaldı. Dünyada limonu tek üreten biz değiliz. Mısır, İran, Çin ve İspanya var. İspanya dışındaki bütün ülkeler bizden daha avantajlı durumda. Çünkü oralarda maliyetler çok düşük. Ülkemizde maalesef ürün ucuz maliyet daha yüksek. Maliyeti düşüremediğimiz sürece hem içeride hem de dışarıda rekabet şansımız azalıyor. Desteksiz bu iş olmaz. Bunu ürün bazında desteklemek gerekiyor. Örneğin bu sene hangi ürün para etmiyorsa ona destek verilmesi gerekiyor. Bu sene de limona destek verilmesi gerekiyor. Limonun durumu çok da iyi değil. Şu anda Mersin Erdemli’deyiz. Erdemli’de sanayi sektörü yok. Yaş sebze ve meyve sektöründen başka istihdam sağlayacak sektör ne Mersin’de, ne Adana’da, ne Hatay’da ne de Ege’de yok. Çalışan arkadaşlarımızın 3’te ikisi kadın. Bu özel üreticilere özel destek verilmesi gerekiyor. Devletimiz zaman zaman destek oluyor ama yeterli olmuyor. Devlet üreticisinin de, ihracatçısının da tüketicisinin de yanında olmak zorunda. Bizim sektörümüz direkt ve dolaylı yönden 10 milyon insana dokunuyor."