Beyzade Haber

Öğretmenlik meslek kanunu Meclis’e geliyor

GÜNDEM

TBMM yeni haftada birçok kanun ve düzenlemeyi gündeme getirip karara bağlayacak. Yeni haftanın en tartışmalı konusu ise Öğretmenlik Meslek Kanunu. 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak olan bu kanun, eğitim alanındaki bütün öğretmenler tarafından beklenirken, içeriği ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni haftayı yoğun mesai ile karşılayacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri başlayacak. 9'uncu Yargı Paketi'nin ilk görüşmeleri, Adalet Komisyonunda yapılacak. Plan ve Bütçe Komisyonunun gündeminde ise kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenleme var. Ancak yeni haftanın en tartışmalı konusu Öğretmenlik Meslek Kanunu. Kanun ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Komisyon görüşmeleri tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu, bu hafta TBMM’de görüşülecek. Kanun içerisinde öne çıkan birçok başlık bulunurken, eğitim çalışanlarına şiddet, tehdit, hakaret ve saldırı gibi suçlarda cezalar yüzde 50 oranında artırılacak. Şiddet olaylarında hapis cezası ertelenemeyecek, bu suçlar doğrudan tutuklama sebebi sayılarak, tutuksuz yargılama yolu kapatılacak. Teklif ile Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmen adayları atamadan önce burada eğitim alacak.

Ancak kanun ile ilgili birçok tartışma devam ederken, kanun içerisinde yer almayan özel sektör öğretmenleri, komisyon görüşmelerinde söz alarak kendilerinin de sorunlarını açıklamıştı. Komisyon Başkanı Mahmut Özer, konuya ilişkin olarak Salı günü özel sektör öğretmenlerinin sorunları için bir araya gelme kararı almıştı. Böylece kanun TBMM’de görüşülürken, özel sektör öğretmenleri için de ayrı bir görüşme yapılacak. Bu görüşmeden özel sektör öğretmenlerinin taban maaş düzenlemesi ile ilgili bir düzenlemenin çıkması bekleniyor.

Kanunun yetersiz kaldığı ve tüm öğretmenleri kapsamadığı yönünde tepkiler devam ederken, ücretli öğretmenler, sözleşmeli öğretmenler ile ilgili de adımların atılması öğretmenler tarafından talep edildi. Ayrıca son zamanlarda sık sık gündeme gelen mülakat ile ilgilide tartışmalar devam ediyor. Eğitim alanında yapılan atamalarda mülakat uygulamasının sona ermesi öğretmen adaylarının birinci talebi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.