Beyzade Haber

Okullarda güvencesiz işe tepki

GÜNDEM

Okullarda temizlik görevlileri ile ilgili olarak tasarruf genelgesinin bir sonucu olarak başvurulan İşgücü Uyum Programı (İUP) uygulaması tepkilere neden oldu. Program kapsamında okullarda işe alınan görevlilere sadece sağlık sigortası yapılması, güvencesizlik olması nedeniyle tepki çekti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sorunun bir an önce çözülmesi için çağrıda bulundu.

Tasarruf tedbirleri okulların temizliğini de etkiledi. Okulların açılması ile birlikte okullarda var olan birçok sorun gündeme gelirken, temizlik sorunu da bunlardan birisi. Uygulanan İşgücü Uyum Programı (İUP) uygulamasının oluşturduğu mağduriyetler dikkat çekerken, uygulanan program çerçevesinde okullara işe alının vatandaşlara yatırılan sigortanın sadece sağlık sigortası olması tepkilere neden oldu.

Okullardaki temizlik personeli ihtiyacı önceki yıllarda Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan personeller ile gideriliyordu. Bu yıl ise tasarruf adı altında başlatılan İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında işe alınan personel tarafından giderilecek. Program kapsamında çalışan işçilere yapılan sigortanın sadece sağlık sigortası olması ise tepkilere neden olurken, sosyal güvencesiz olarak sürdürülmesi planlanan programa başvurular da yetersiz kaldı.

Uygulanan sistemin sosyal güvenceden yoksun ve yeterli gelir getirmeyen çalışma biçimi nedeniyle rağbet görmediğini ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, okullarda sorunlara neden olduğunu kaydederek, “Okullarda ilk hafta zor geçmiş ve hafta sonu bazı idareciler sınıf temizliğini kendileri yapmıştır. İşgücü Uyum Programı uygulamasına şimdiye kadar yeterli oranda başvuru olmamış, sosyal güvencesiz çalışma biçimi rağbet görmemiş, okullar ise personel sorununa kendileri çözüm bulamamıştır. Okulların personel ihtiyaçlarının karşılanmasında işlevsel bir yol bulunma zorunluluğu şu an için en acil konudur. Bir an önce çözüm üretilmelidir” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.