Beyzade Haber

Ortadoğu, hiç olmadığı kadar gergin patlamaya hazır bomba

DÜNYA

7 Ekim’den bu yana Gazze’yi kan gölüne çeviren terörist İsrail, kuduz bir köpek tavrıyla bölgedeki birçok ülkeye saldırmaya devam ediyor. Emperyalizmin şımarık çocuğu İsrail’in Tahran’da HAMAS lideri İsmail Heniyye’ye düzenlediği suikast, Ortadoğu'yu patlamaya hazır bir bombaya çevirdi.

Gazze’de yaptığı soykırım ve katliamlarla bir sonuç alamayacağını anlayan terörist İsrail, Ortadoğu’yu savaşa sokma planlarını yeniden devreye soktu. HAMAS lideri İsmail Heniyye’ye düzenlediği suikast sonrası tüm dünyada oluşan belirsizlik, savaş tartışmalarının başlamasına neden oldu. Bölge ülkelerinden gelen sert açıklamalar, ABD olmak üzere Batı’nın bölgede askeri varlığını artırması ve İran’ın İsrail’e vereceği karşılık Ortadoğu’yu patlamaya hazır bir bomba haline getirdi. Son yaşanan gelişmeler ve olası savaş ihtimaline karşı gazetemize özel açıklamalarda bulunan emekli Kurmay Albay Salih Gamsız, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Harp taktiklerine göre ilk saldırının beklendiği gibi İran’dan değil de İsrail’den gelebileceğine değinen Salih Gamsız, olası bir savaşın yol açabileceği sorunları anlattı.
Açıklamalarının başında savaş konusuna değinen Emekli Kurmay Albay Salih Gamsız, “Öncelikle şunu belirtmek lazım, çıkacak bir savaş Ortadoğu’daki hiçbir ülkenin işine gelmez. İnsanlar ölür, göç hareketleri başlar, ülke ekonomileri biter ve hatta küresel birtakım sorunlar ortaya çıkar. Artık savaşlar sadece askerler arasında yaşanmıyor. Çıkan her savaş artık sivillere de ciddi zarar veriyor. Öte yandan artık savaşın şekli de değişti. Eskiden sadece güçsüz ülkelerin başvurduğu terör, artık gücüne bakılmaksızın bütün ülkelerin kullandığı bir konu haline geldi. Teknolojinin gelişmesi de savaş yöntemlerini değiştirdi. Mesela dronların uydular aracılığıyla uzaktan kontrol edilmesi buna bir örnek olabilir. İsmail Heniyye’nin şehit edilmesiyle ilgili birçok spekülasyon var ve bunların birçoğu da bahsettiğimi değişen savaş yöntemleriyle açıklanıyor” ifadelerini kullandı.
Heniyye suikastına işaret eden Salih Gamsız, “Tahran’da hedef alınan suikast şimdiyle kadar kimse tarafından üstlenilmedi. İsrail genelde bu tür eylemlerden sonra sessize yatar. Heniyye’nin suikasta uğraması İsrail’in Gazze’deki hedeflere ulaşamadığını gösteriyor. İsrail savaşa başlarken HAMAS’ı ve HAMAS’ın lider kadrosunu bitirecekleri iddiasını öne sürdü. Heniyye’ye suikast düzenledi ama Gazze’deki en etkili kişi olan Yahya Sinvar’ı ele geçiremedi ve HAMAS halen daha Gazze’den İsrail’e roket atma imkânına sahip. Bu da demek oluyor ki HAMAS halen daha çok güçlü. Tüm bunlar İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarını arttırdı. İsrail, HAMAS’ı bitiremeyince Gazze’deki sivil varlığını bitirmeyi istiyor. Ayrıca Gazze’de istediği sonucu alamayan İsrail aylardır olduğu gibi şimdi de savaşın sınırlarını genişletmek istiyor” şeklinde konuştu.
Salih Gamsız, Ortadoğu’daki gerilimin tırmandığını hatırlatarak, “Tahran’daki suikasttan sonra tüm dünya İran’ın vereceği cevabı bekliyor. Ancak savaş taktiklerinde önemli bir strateji. Eğer düşmanın saldıracağından eminsen, savunma pozisyonundan çıkıp saldırı pozisyonuna geçersin. Yani İsrail ve Amerika, İran’dan gelecek saldırıdan kesin emin oldukları anda kendileri saldırıya geçebilir. Ben böyle bir şeyin yaşanabileceğini düşünüyorum. Amerika’nın Ortadoğu’ya müdahale etmek için bölgede hazır beklettiği askerli varlıklarını İran’ın stratejik noktalarını hedef almak için kullanabilir. Mesela İran’ın nükleer silah üretim noktaları hedef alınabilir. Ancak ister İran, ister İsrail kim vurursa vursun dünyadaki şartlar değişecek. Ortadoğu’da ve dünyada gerilim ve bilinmezlik çok arttı ve olası ilk saldırıdan sonra dengeler değişecek. Ortadoğu’da alıştığımız çatışmaların dışında artık görmek istemeyeceğimiz savaş görüntülerini izleyebiliriz” diye konuştu.
Salih Gamsız, “Ortadoğu’da çıkacak bir savaş Irak’ı, Azerbaycan’ı, Körfez ülkelerini, Mısır’ı, Ürdün’ü, Suriye’yi, Orta Asya ülkelerini ve en çok da Türkiye’yi etkileyecek. Ülkemizde zaten ciddi bir mülteci varlığı var. Olası bir savaş durumunda bu mülteci varlığı ikiye katlanacak. Ayrıca bölgede çıkacak bir savaşta çok farklı senaryolar konuşabiliriz. ABD’nin bölgeye konuşlandırdığı uçak gemilerinde radara takılmayan F-22 savaş uçakları var, F-35’ler var. Ayrıca nükleer silah kullanımı gibi bir tehlike var. Yani olası bir savaşta bölgede kartlar yeniden karılacak. Tüm bunlar olurken Ortadoğu’daki sorunlara ilişkin görüşme gerçekleştiren arabulucular Rusya ve Çin’in saldırmaması için önemli bir çaba sarf ediyor. Sonuç olarak bölgede yaşanan gelişmeler tüm dünyada büyük bir bilinmezliğe sebep oldu” diyerek İran ve İsrail arasındaki artan gerilimin küresel sonuçları olacağının altını çizdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.