Beyzade Haber

Sabahattin Eyüboğlu kimdir? Sabahattin Eyüboğlu'nun eserleri nelerdir?

GÜNDEM

Deneme yazarı ve çevirmen Sabahattin Eyüboğlu'nun hayatı merak konusu oldu. İşte Sabahattin Eyüboğlu'nun yaşamı ve eserleri.

Deneme yazarı ve çevirmen Sabahattin Eyüboğlu'nun hayatı araştırmacılar tarafından merak ediliyor. Peki Sabahattin Eyüboğlu kimdir? Sabahattin Eyüboğlu kaç hayatını kaybetti? Sabahattin Eyüboğlu nerelidir? İşte Sabahattin Eyüboğlu'nun yaşamı ve eserleri.
Sabahattin Eyüboğlu 1908 senesinde Trabzon Akçaabat'ta dünyaya geldi ve 1973 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti. 
Deneme yazarı ve çevirmen Sabahattin Eyüboğlu, İlkokulu Kütahya'daki bir ilkokulda, ortayı ve liseyi Trabzon Lisesinde bitirdi (1928). Fransa'da Dijon, Lyon ve Paris Üniversitelerinden diploma aldı (1928-32). Yurda dönünce İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fak. Fransız dili ve edebiyatı doçenti olarak çalıştı (1933-39). Milli Eğitim Bakanlığı müfettişliği, Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği, Tercüme Bürosu başkan yardımcılığı yaptı. Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsünde kültür tarihi dersleri verdi. (1939-47).
İlk yazıları «Hakimiyet-i Milliye Ulus» gazetesinde çıktı. (1930) Türkçeyi çok iyi bilen ve kullanan bir yazar olarak dikkati çekti. Sanat eserlerinin biçim ve özündeki sırları kolaylıkla sezebilen bir kavrayış gücü ve köklü bir sanat zevki vardır. Türk milletinin yaratacılığına İçtenlikle inanan Eyuboğun ilginç bir yanı da sinema alanında çevirdiği kültür filmleri oldu "Hitit Güneşi, Siyah Kalem vb.» çevirileriyle de Türkçedin güzel örneklerini verdi. Dili, duru ve aydınlıktır.
1. Mavi ve Kara (Denemeler, 1961-67). 2. Yunus Em- re'ye Selâm (1966-71-75) 3. Sanat Üzerine Denemeler (1974). Çevirilerinden birkaçı: 1. Montaigne, Hayatı, sanatı, eserleri (Çeviri-derleme 1953-62). 2. Cimri - Molyer'den (1961-68). 3. Dörtlükler (Ö. Hayyam'dan (1961).
Kaynak: internet haber merkezi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.