Beyzade Haber

Sadri Ertem kimdir? Sadri Ertem'in başlıca eserleri

GÜNDEM

Hikâyeci, romancı ve gazeteci Sadri Ertem'in hayatı merak konusu oldu. Sadri Ertem'in yaşamı ve başlıca eserleri.

Hikâyeci, romancı ve gazeteci Sadri Ertem, 1899 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi ve 1943 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti. Sadri Ertem'in hayatı ve eserleri araştırmacılar tarafından merak ediliyor. Peki Sadri Ertem kimdir? Sadri Ertem nerelidir? İşte Sadri Ertem hakkında merak edilenler.
Hikâyeci, romancı ve gazeteci Sadri Ertem, Binbaşı İbrahim Ethem Bey'in oğlu, Mevlevi şairlerinden Hasbi Dede'nin torunudur. Üsküdar Askeri Rüştiyesi'nde (1908) Üsküdar İdadisinde okudu. Darülfünun (üniversite) Felsefe bölümünü bitirdi. Kurtuluş Savaşı'na yedek subay olarak katıldı. Ankara'da yayınlanan Kuvay-ı Milliye ve Yeni Gün gazetelerinin yazıişleri müdürlüğünü yaptı. İstanbul ve Ankara okullarında felsefe öğretmenliğinde bulundu. Kütahya milletvekill olarak Büyük Millet Meclisine girdi (1939).
Fâniler Arasında, adlı ilk hikâyesi «Ümit dergisinde çıktı. (1919) İlk hikâyelerinde toplumsal ilişkileri sosyal gerçeklere değil; planları önceden belirlenmiş ve toplumca kabul edilmiş kuramsal bilgilere dayalı olarak anlattı, bir tür güdümlü gerçekçilik yaptı. 
Hikâyeleriyle çağdaş hikâyeciliğimizin ilk temsilcileri arasında yer aldı. Fıkraları düşünce ve üslup yönünden daha güçlüdür.
Hikâye: 1. Silindir Şapka Giyen Köylü (1932). 2. Bacayı İndir Bacayı Kaldır (1933). Bay Virgül (1935). 4. Bir Şehrin Ruhu (1938). Roman: 1. Çıkrıklar Durunca (1931). 2. Düşkünler (1935). 3. Yol Arkadaşları (1945). Gezi: Bir Vagon Penceresinden (1934).
Kaynak: internet haber merkezi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.