Beyzade Haber

Sahte bal uyarısı geldi! Ucuz diye sağlığınızdan olmayın

EKONOMİ

Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Ali Sarı, vatandaşların ucuz olduğu için yöneldiği balların sahte olduğunu belirtti.

Halk sağlığını ilgilendiren önemdeki bu konuyla ilgili yetkililerin sahte balla mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, “Arının görmediği ballar satılıyor. Denetlenmesini, araştırılmasını istiyoruz. Maliyetimiz yüksek olduğu için ister istemez fiyatları maliyete göre yükseltiyoruz, vatandaş pahalı diye almıyor” dedi.

Çiçek türü bakımından zengin olan Yozgat’ta son yıllarda arıcılık faaliyetleri arttı. Buna paralel sahte bal üretip pazara sunanların sayısı da arttı.
Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Ali Sarı, sahte bal ile mücadele edilmesi için gerekli başvurularda bulunduklarını, ancak sonuç alamadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bizim maliyetimiz çok yüksek olduğu için şekersiz bal fiyatı 400- 500 lira. Vatandaş, o balı 300’e, 400’e, 500’e almam giderim 100 liraya bal alırım diyor. O bal da glikoz, sahte bal. Halk o bala ucuz olduğu için yöneliyor. Bal değil, bal olmadığı için ucuz, bizim ballarımızın maliyeti yüksek olduğundan pahalı oluyor. Çıtamız olsun, peteğimiz olsun, kış veya bahar mevsiminde besleme için aldığımız şeker pahalı olduğu için maliyetimiz yüksek. Maliyetimiz yüksek olduğu için ister istemez biz fiyatları maliyete göre yükseltiyoruz, vatandaş pahalı diye almıyor. Üretici olduğumuz için biz para kazanamıyoruz, hakkımızı alamıyoruz çünkü ortalıkta sahte bal satıldığı için. Devlet tarafından devamlı denetlenmesini istiyoruz. Gereken yerlere başvurduk ama ilgilenmediler. Bundan üç yıl önce, iki yıl önce belediyeden, tarımdan denetleme memurları geliyordu, pazarda denetliyordu. Numune alıyorlardı, hangi bal sahte, hangi bal dürüst ona göre rapor geliyordu. Şimdi ise unutuldu, hiç kimse gelip ilgilenmiyor, millet istediği gibi sahte balı istediği fiyata satıyor. Biz bunların denetlenmesini ve araştırılmasını istiyoruz. Arının görmediği ballar satılıyor. Denetlenmesini, araştırılmasını istiyoruz."
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.