Beyzade Haber

Saldırı ile güvenliğe dair “Alınan tedbirler sorgulanmakta”

GÜNDEM

Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, "TUSAŞ tesislerindeki güvenlik önlemlerine" yönelik Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplandırması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi sundu. Doğan, saldırının ardından önemli kurumlardaki güvenlik uygulamalarına yönelik soru işaretlerinin oluştuğuna dikkat çekerek, “Benzer stratejik tesislerin güvenliğine dair alınan tedbirlerin etkinliği, bu saldırı ile sorgulanmaktadır” dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesislerine yönelik gerçekleştirilen terör saldırısının ardından Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, “TUSAŞ tesislerindeki güvenlik önlemlerine” yönelik Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın cevaplandırması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi sundu. Soru önergesinde, saldırının ardından oluşan güvenlik önlemlerinin ve tedbirlerinin yeterliliği ile ilgili endişelere dikkat çekti.

Saldırı ile teröristlerin erişim sağlayabilmelerinin güvenlik protokolünde yaşanan zafiyete ilişkin kaygıların arttığını ifade eden Doğan, “Savunma sanayimizin merkezi konumunda bulunan bu tür tesislerde güvenlik önlemlerinin zafiyete uğraması, yalnızca can kaybına neden olmakla kalmamakta, aynı zamanda ülkemizin milli güvenliği açısından ciddi tehditler doğurmaktadır. Benzer stratejik tesislerin güvenliğine dair alınan tedbirlerin etkinliği, bu saldırı ile sorgulanmaktadır. Bu noktada, mevcut güvenlik politikalarının gözden geçirilmesi, personel yeterliliğinin artırılması ve teknoloji tabanlı güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

Doğan, soru önergesinde 8 soruya yer verirken bu sorular şu şekilde; “TUSAŞ tesislerinde güvenliğin sağlanması amacıyla uygulanan mevcut güvenlik protokolü nedir ve bu protokol, herhangi bir dış tehdit ya da terör saldırısına karşı ne ölçüde yeterlidir? Tesislerin güvenliği özel şirket tarafından mı sağlanmaktadır? Saldırının meydana geldiği gün, tesis çevresindeki güvenlik önlemleri ve denetim faaliyetleri hangi seviyede gerçekleştirilmiştir? Teröristlerin tesise bu kadar kolay erişim sağlayabilmelerinde herhangi bir ihmalkârlık veya güvenlik zafiyeti tespit edilmiş midir? TUSAŞ tesisleri gibi stratejik öneme sahip savunma sanayi kuruluşlarının korunması amacıyla uygulanan güvenlik önlemlerinde, teknolojik güvenlik sistemlerinin kullanımı (kameralar, güvenlik sensörleri, biyometrik giriş kontrol sistemleri vb.) yeterli midir? Bu teknolojilerin güncellenmesi veya geliştirilmesi planlanmakta mıdır? Olay sonrasında, TUSAŞ güvenlik personelinin yeterliliğini ve tesis güvenlik önlemlerinin etkinliğini ölçmek için bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, bu soruşturmanın bulguları kamuoyu ile ne zaman ve nasıl paylaşılacaktır? Teröristlerin bir taksi kullanarak tesise kadar ulaşabilmesi dikkate alındığında, tesis çevresindeki trafik ve giriş çıkış kontrolüne dair ek güvenlik tedbirleri alınması planlanmakta mıdır? Saldırıdan etkilenen çalışanlara yönelik psikolojik destek ve rehabilitasyon hizmetleri verilmekte midir? Bu süreçte tesis çalışanlarının mağduriyetlerini önlemek adına alınan tedbirler nelerdir? Teröristlerin tesis içerisinde saldırıları devam ederken saldırı anına ve rehinelerin tutulmasına ilişkin görüntüleri medyaya kimler tarafından hangi kanallarla servis edilmiştir? Bu görüntülerin paylaşılmasının yol açtığı zafiyetler sebebiyle ilgili tahkikat başlatılmış mıdır?”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.