Beyzade Haber

Şanlıurfa'da pirinç hasadı start verdi: Rekolte hedefi bin 400 ton!

EKONOMİ

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da doğal lezzetlerin başkenti Karacadağ pirincinin hasadına sahne oluyor. Mayıs ayında genellikle taşlık arazilere ekilen bu eşsiz pirinç çeşidi, eylül ayında geleneksel yöntemlerle toplanıyor..

Siverek'in eşsiz coğrafyasında yetişen, rengi, aroması ve lezzetiyle damakları şenlendiren Karacadağ pirinci hasadına başlandı. Mayıs ayında çoğunlukla taşlık arazilere ekilen bu özel pirinç çeşidi, eylül ayının gelmesiyle birlikte çiftçiler tarafından toplanıyor.
Düz arazilerde modern tarım teknikleri kullanılarak biçerdöverlerle hasat gerçekleştirilirken, eğimli arazilerin zorlu coğrafi koşulları nedeniyle işçiler orakla toplama yöntemine başvuruyor. Bu geleneksel yöntem, hem Karacadağ pirincinin özel yapısına uygun hem de bölgenin kültürel mirasını yaşatıyor.
Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacadağ pirinci, geleneksel yöntemlerle işlenerek sofralara ulaştırılırken, bölge halkı tarafından hem günlük yemeklerde hem de özel günlerde tercih ediliyor.

Gerçekleştirilen hasat törenine katılarak açıklamalarda bulunana Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, şunları söyledi:

"Yükseltisi volkanik dağ özelliği ve kıraç arazi yapısıyla aslında tarıma zor koşullarda elverişlilik sağlayan bir yapıda Karacadağ. Ancak burada insanımız bu güzel ürünü, çeltiği keşfetmiş. Yıllardır ekiyor ve az önce bir vatandaşımızın da söylediği gibi çok ekonomik olmasa bile lezzeti, tadı, sağlığa olan faydaları sebebiyle artık burası benimsenmiş. 3 bin 500 dekar alanda ve en çok da Eskihan Mahallemizde yaklaşık 2 bin dekar olduğunu öğrendik. Bu yıl rekoltemiz 1400 ton civarında olacak. Tarım Bakanlığımızın destekleriyle arkadaşlarımız büyük bir gayret gösteriyorlar. Bütün tarım ürünlerinin geliştirilmesi konusunda olduğu gibi Karacadağ'daki bu istisnai ürün çeltik konusunda da çalışıyoruz. Şanlıurfa, biliyorsunuz bir tarım cennetidir, adeta tarımın başkenti diyebiliriz, GAP'ın başkenti ve sulama projeleri ile birlikte verimi artmış topraklara sahip. Pirincin de bu iklimde, bu coğrafyada, bu tadıyla lezzetiyle sağlığa olan faydalarıyla geliştirilmesi, ürün miktarının ve verimliliğin artırılması için projeler uygulayacağız. Nitekim 12 tona yakın bir tohum desteği sağlamış İl Tarım Müdürlüğümüz, ben arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Aynı zamanda vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bir gölet talebi var. Bugün bunu da inceleyeceğiz, ilgili kurumlarımızı görevlendireceğiz. Burada bir çalışma başlatmak istiyoruz. Üretenin, çalışanın her zaman yanındayız. Devletimizin bütün kurumlarıyla kuruluşlarıyla destekleriyle, köylerimizde yenilikçi tarım uygulamalarını çok önemsiyoruz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.