Savcılığın ‘sevk yazısı’na ulaşıldı: Ümit Özdağ'ın tutuklanma nedenleri ortaya çıktı!
Savcılığın ‘sevk yazısı’na ulaşıldı: Ümit Özdağ'ın tutuklanma nedenleri ortaya çıktı!
- Ümit Özdağ'ın 2020-2024 yıllarında sosyal medya hesabından yayınladığı 11 paylaşıma yer verilen sevk yazısında, Özdağ'ın farklı tarihlerde çeşitli kamu kurumlarınca yalanlanan paylaşımlarının, kışkırtıcı tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiği anlatıldı.
Soruşturma kapsamında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan tutuklanan Özdağ'a yönelik, savcılığın nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderdiği sevk yazısına ulaşıldı. Ümit Özdağ'ın 2020-2024 yıllarında sosyal medya hesabından yayınladığı 11 paylaşıma yer verilen sevk yazısında, Özdağ'ın farklı tarihlerde çeşitli kamu kurumlarınca yalanlanan paylaşımlarının, kışkırtıcı tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiği anlatıldı.
Sevk yazısında, ayrıca paylaşımların yapıldığı tarihler sonrasında ve yakalandığı tarihe kadar birçok kez benzer mahiyette, yabancı uyruklu ve Türkiye'de mülteci olarak bulunan insanlara karşı halkı tahrik edici birçok söylem ve paylaşımın, İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğünce tespit edildiği belirtildi.
Sevk yazısında, Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü Kamu Güvenliği Büro Amirliği tarafından 21 Ocak'ta tanzim edilen rapora göre 30 Haziran ila 3 Temmuz 2024 tarihlerinde Kayseri'de meydana gelen protesto eylemlerine yaklaşık 15 bin 100 kişinin katıldığı, olayların meydana geldiği mahallelerde 263 ikamet ile iş yeri ve 166 araçta zarar meydana geldiği, olaylar neticesinde 25 emniyet ve 1 itfaiye personelinin yaralandığı bilgisi verildi.
Yazıda, rapora göre, şüphelinin genel başkanı olduğu partinin mensupları ile bu partiye müzahir kişiler tarafından sosyal platformlarda yapılan paylaşımların da Kayseri'de meydana gelen toplumsal olaylara katılanları etkilemiş olduğunun değerlendirildiği bildirildi.
Paylaşımların, halkın bir kesimini diğer kesim aleyhine kin ve düşmanlığa, ayrımcılığı gerektirecek nefrete yönlendirici nitelikte olduğu kaydedilen yazıda, "Paylaşımların birçok hesap ve grup tarafından yorumlar ile birçok defa paylaşılarak medyada gündem oluşturduğu, bunu müteakip tahrik edilenler nazarında endişe yaratacak şekilde bir etki oluşturarak kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı" değerlendirmesi yapıldı.
Yazıda, şüphelinin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçunu işlediği hususunda kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu belirtilerek, ayrıca partisinin 19 Ocak'taki toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli sarf ettiği söz ve beyanlarına ilişkin tespitlerin de soruşturma evrakına eklendiği bilgisine yer verildi.
Özdağ'ın, üzerine atılı suçu işlediğinde dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, atılı suçu süreklilik ve yoğunluk arz edecek şekilde işlemesi durumu karşısında, kendisine verilecek cezanın üst hadden takdir edilmesi gerekliliği bulunduğu kaydedilen yazıda, Özdağ'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak tutuklanmasına karar verilmesi istendi.
Ümit Özdağ hakkında 19 Ocak'ta partisinin il başkanları istişare toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleri nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan resen soruşturma başlatılmış, ayrıca "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçuyla soruşturma genişletilmişti.
Ankara'da gözaltına alınan Özdağ, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirilmişti.
Emniyetteki işlemleri sonrası Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Özdağ, İstanbul Adliyesi'ne çıkarılmıştı.
Terör Suçları Soruşturma Bürosunca ifadesinin alınmasının ardından tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen Özdağ, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçundan tutuklanmıştı.
Kaynak: AA