Beyzade Haber

Şebnem Korur Fincancı, MSB'ye 50 bin lira tazminat ödeyecek

GÜNDEM

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, TSK'nın terör operasyonlarında kimyasal silah kullandığını iddia ettiğine ilişkin açıklamaları nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) talebiyle açılan manevi tazminat davasında, Fincancı’nın 50 bin TL tazminat ödemesine karar verildi.

Türk Tabipleri Birliği eski Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, TSK’nın askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin açıklamaları nedeniyle “TSK’nın onur ve saygınlığına zedelediği” gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığı tarafından açılan 100 bin TL’lik manevi tazminat davası karar bağlandı. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Şebnem Korur Fincancı ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada söz alan Fincancı’nın avukatı, müvekkilinin bilimsel bir değerlendirme yaptığını ifade ederek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmesi kapsamında bir hak kullanılmıştır. Bir bilim insanının kendi alanında görüş beyan etmesi hususunda tartışılacak bir durum bulunmamaktadır. Videoyu izleyerek bilimsel anlamda bir değerlendirmede bulunulabilir, bu ön değerlendirme olarak adlandırılır. Müvekkilim video kaydında dijital verilere bakarak toksik gaz kullanılmış olabileceğini söylemiştir. Bağımsız heyetlerle yerinde inceleme yapılması gerektiğini belirtmiştir. Toplam 7 dakikalık çözümleme dosyaya iletilmiştir. Burada manevi tazminata hükmedilecek bir durum bulunmamaktadır. Davanın reddini talep ediyoruz, müvekkilim emeklidir. Belirlenecek tazminatın bu husus çerçevesinde değerlendirilmesini talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme, manevi tazminat talebini kısmen kabul ederek Şebnem Korur Fincancı'nın, MSB'ye 50 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.