Beyzade Haber

Şehit Yahya Sinvar’ın hayat hikayesi! Filistin direnişine adanmış bir ömür

DÜNYA

İşgalci İsrail’in saldırısı sonucu şehit olan Hamas lideri Yahya Sinvar ömrünü Filistin mücadelesine adamış bir mücahit olarak tanınır. İşte her zaman arzuladığı şehadet mertebesine ulaşan Yahya Sinvar’ın hayat hikayesi...

Gazze’de Kudüs ile Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü ve dünyanın onuru için kahramanca mücadele eden Filistinlilerin son şehidi Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar oldu.
Sinvar, 2 yıl kadar önceki konuşmasında, “Düşmanın bana verebileceği en büyük hediye suikast düzenlemektir. 59 yaşındayım, Kovid, felç veya kalp krizi geçirerek ölmektense suikastla ölmeyi tercih ederim” demişti.
İşte Filistin direnişinin kahramanlarından olan Yahya Sinvar’ın hayat hikayesi...
Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampında doğdu. Çocukluk yıllarından itibaren Filistin davasına derin bir ilgi duyan Sinvar, yoksulluk ve çatışmaların etkisiyle genç yaşta direniş hareketlerine katılma kararı aldı.
1987'de, Filistin İntifadası sırasında, Yahya Sinvar Hamas’ın kurucuları arasında yer aldı. Gazze'deki askeri operasyonları organize eden en önemli isimlerden biri oldu. Sinvar, Hamas'ın güvenlik ağı olarak bilinen "El-Majd" biriminin kurucu liderlerinden biri olarak, İsrail’in istihbarat operasyonlarına karşı koyma ve işbirlikçileri temizleme görevlerinde bulundu.
1988 yılında İsrail tarafından tutuklanan Sinvar, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. İsrail cezaevlerinde yaklaşık 23 yıl geçirirken bu süre boyunca Hamas içinde etkisini korudu, dışarıdaki direniş hareketlerine yön verdi.
2011 yılında, İsrail rejimi askeri Gilad Şalit karşılığında düzenlenen esir takasında serbest bırakıldı. Bu serbest kalışı, Sinvar’ın Hamas içindeki gücünü artırarak siyasi ve askeri stratejilerde daha belirleyici bir rol üstlenmesine yol açtı.
2017'de Gazze Şeridi’ndeki Hamas lideri olarak seçilen Sinvar, Siyonist İsrail’e karşı daha sert bir direniş çizgisi izledi. Filistin'in özgürlüğü için askeri mücadeleyi ön planda tutarak Gazze üzerindeki İsrail ablukasını kaldırmaya yönelik çalışmaları yönetti.
2024 yılında İşgalci İsrail'in rejiminin gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucunda Yahya Sinvar şehit oldu. Yahya Sinvar, Filistin halkının özgürlük mücadelesinde önemli bir figür olarak tarihe geçti. Hamas içindeki liderliği, Gazze’deki direniş hareketlerinin sembolü oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.