Beyzade Haber

Sıfır otomobil almak isteyenlere kötü haber: Fiyatlar arttı! İşte marka marka en güncel otomobil listesi..

EKONOMİ

Son aylarda otomobil fiyatlarındaki artış ivmesi hız kesmeden devam ediyor. Sıfır araçlara yapılan ardı ardına gelen zamlar, ikinci el araçlarla arasındaki fiyat farkını daha da açtı. İşte güncel otomobil fiyatlar..

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve üretim maliyetlerindeki artışlar, otomobil fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum, tüketicilerin bütçelerini zorlarken, otomotiv sektörünü de sıkıntıya sokuyor. Otomotiv sektöründe yaşanan maliyet artışları, sıfır araç fiyatlarında önemli ölçüde yükselişe neden olurken, ikinci el araç piyasasıyla kıyaslandığında, sıfır araçların fiyatları daha da yüksek seviyelere ulaştı.
Yıl sonu yaklaşırken, otomobil üreticileri ve distribütörler yılın son çeyreğinde satışlarını artırmak amacıyla ellerinde kalan 2024 model araçları satmak için sıfır faizli kampanyalar, fiyat indirimleri gibi hamlelere girişeceği beklentisi piyasada hakim olmaya başladı. 
Yapılan araştırmalara göre, en uygun fiyatlı otomobil listesinde Fiat Egea ilk sırada yer alırken, ikinci sırada bulunan KIA Picanto ve üçüncü sırada yer alan Opel Corsa gibi modeller de ekonomik seçenekler arasında bulunuyor.
Otomobil alan birisi aracı çalıştırmadan park halinde tutsa da sabit giderleri oluyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi, zorunlu trafik sigortası, opsiyon olarak da olsa kasko, muayene, yıllık periyodik bakım derken en düşük maliyetli otomobilin bile 50 bin lira civarında masrafı oluyor.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, fiyatların dengelenmesi ve arz-talep dengesindeki değişiklikler, otomobili yatırım aracı olmaktan çıkardı. Fiatların istikrar kazanmasıyla birlikte, sıfır otomobil alıp bekleyenler zarar etmeye başladı.
Sıfır araç alımı yaparken, aracın sıfır olduğundan emin olmak için detaylı bir inceleme yapmak önemlidir. Bayilerde bulunan boya ölçüm cihazlarıyla aracın boyası kontrol edilebilir, parçaların birleşim yerlerindeki sıkılık kontrol edilebilir.
Sıfır araçlarda da üretim hatası veya taşıma sırasında oluşabilecek hasarlar olabilir. Sıfır araçlarda da hatalar olabiliyor, kontrollerinizi yapıp teslim alın.
Araç fiyatında anlaşma yaparken mutlaka küçük de olsa aksesuar talep etmeyi unutmayın, satışta zorlandıkları için aksesuarı vereceklerdir.
Sıfır araç alırken sadece arabanın fiyatı değil, ilerleyen yıllarda yapılacak bakımların maliyeti de göz önünde bulundurulmalıdır. Bayiler, satıştan çok daha fazla parayı yetkili servis hizmetlerinden elde etmektedir. Örnek vermek gerekirse basit bir yağ değişimi periyodik bakımında aynı ürünleri alıp kendiniz yaptırmaya kalksanız 2 bin lira civarında ödeme yapacakken yetkili servis sizden 5-6 bin lira ücret talep edebilir. Bu nedenle, araç alımı sırasında pazarlık yapmak oldukça önemli.
Elbette ki yetkili serviste yapılan bakımlar aracın garanti süresi içinde oluşacak olumsuzluklara yönelik teminat sağlıyor, bu avantajı da unutulmamalı. (Bu tutar örnektir, ultra lüks, supersport otomobillerin bakımlarıyla kıyaslanmamalı)
Kaynak: Ekonomim, Hürriyet
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.