Beyzade Haber

Sivrihisar Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Sivrihisar Nasıl Bir Yer?

KÜLTÜR SANAT

Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Eskişehir’in en meşhur ilçelerinden Sivrihisar, birçok özelliğe sahiptir. İşte Sivrihisar hakkında önemli detaylar…

Dövme sucuğu ve kalem dolması gibi çeşitli yöresel lezzetleri ile anılan Sivrihisar, tarihi açıdan da önemli bir şehirdir. Birçok kişi için Eskişehir ve özellikle de Sivrihisar, öğrencilik ya da memurluk gibi durumlarda tercih edilen yerler arasındadır. Bu durumun sebebi hem bölgenin temiz bir havaya sahip olması hem de birçok büyük şehre oranla yaşamın daha kolay olmasıdır.

Sivrihisar, Eskişehir iline bağlı olan bir ilçedir.

Sivrihisar, Eskişehir il sınırlarında yer alan ve bölgenin en büyük ilçesi olan bir yerdir. Sivrihisar, Ankara’ya olan yakınlığından dolayı 1926 yılına kadar Eskişehir’in değil Ankara’nın ilçesi olmuştur. Ankara, İzmir ve Eskişehir yollarının kesişim noktasında bulunan Sivrihisar, bu özelliğinden dolayı ulaşımı kolay olan popüler bir bölge olmuştur. Bağlı olduğu Eskişehir şehir merkezine 100 km uzaklıkta konumlanmış olan Sivrihisar, Ankara’ya ise 130 km uzaklıktadır. Buna ek olarak Sivrihisar, Günyüzü, Mihalççık, Beylikova, Mehmudiye ve Çifeler ile de komşudur.

Sivrihisar’ın nüfusu 2023 yılında elde edilmiş olan verilere göre 20.478 kişidir. Sivrihisar, son 15 yıl içerisinde nüfus konusunda kayıp yaşamıştır. Bu durumun sebebi kişilerin ilçe yerine şehir merkezine ya da çevredeki büyük şehirlere göç etmesidir. Ancak, Sivrihisar hala Eskişehir’in en kalabalık ilçelerinden bir tanesidir.

Sivrihisar’ın bulunduğu bölgenin ilk kez Frigler tarafından M.Ö 7. asırda kurulduğu düşünülmektedir ama konuyla ilgili kesin bir kanıt yoktur. Bu dönemlerden elde edilmiş bazı kaynaklara göre Sivrihisar, o zamanlarda Palia adıyla anılmaktaydı. Bizans İmparatorluğu döneminde ise bölge Jüstinianapolis adı ile anılmıştır. İlçenin bu ismi Bizans İmparatorluğu’nun en güçlü hükümdarı olan Jüstinden’den gelmektedir. Bu isim ve bölgede inşa edilen dini yapılar sayesinde Sivrihisar, geçmiş dönemlerde dini açıdan çok kutsal bir yer olarak kabul edilmiştir. Sivrihisar da neredeyse ülkemizde bulunan tüm ilçeler gibi Büyük Selçuklu Devleti tarafından Türk toprağı haline getirilmiştir. Selçuklu döneminde Sivrihisar, Karahisar olarak anılmıştır. Bazı yazılı kaynaklara göre Türkler, Anadolu’da ilk medreseyi Sivrihisar sınırları içinde inşa etmişlerdir ama bu kaynakların kesin bir dayanağı yoktur. Buna ek olarak Sivrihisar, Osmanlı Devleti’nin bölgeye hakim olduğu dönemlerde de hem dini hem de ticari açıdan çok önemli bir yer olmuştur.

Sivrihisar Saat Kulesi: Seyir Terası olarak da bilinen Sivrihisar Saat Kulesi, Osmanlı Devleti dönemlerinde inşa edilmiş olan görkemli bir kuledir. Bu kule, Sivrihisar’ın simgesi haline gelmiştir.
Surp Yerotutyun Tarihi Ermeni Kilisesi: Adından da anlaşılabileceği üzere kıymetli bir tarihi yapı olan Surp Yetotutyun Tarihi Ermeni Kilisesi, Sivrihisar merkezde konumlanmıştır. Bu klişe 1650 yılında inşa edilmiştir ama 1876 yılında çıkan büyük yangın sonucunda büyük bir tahribata uğramıştır. Bu tahribat sonrasında ünlü mimar Mintes Ponoyat, Patrik Nerses Varjabedyan’ın emri üzerine kilisede yeniden inşa edildi denilecek kadar büyük çalışmalar yapmıştır. Surp Yerotutyun Tarihi Ermeni Kilisesi, ülkemizde bulunan en büyük Ermeni kilisesidir.
Zaiamağa Konağı: Kurtuluş Savaşı sırasında Bakanlar Kurulu’nun Ankara haricinde güvenli görerek toplandıkları tek yer Zaimağa Konağı olarak bilinir. Bu tarihi konak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’nun boşaltılması üzerine ateşkesi kabul edeceğini ilan ettiği mekandır. Günümüzde Zaiamağa Konağı, ziyaret edilebilir durumdadır ve içerisinde Kurtuluş Savaşı dönemlerine ait eserler sergilenir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.