Türkiye'nin stratejik önceliklerine göre belirlenen sektörleri destekleyerek start-up'ların sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayan KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), işini geliştirmek isteyenlere destek sağlıyor.
KOSGEB, girişimcilere projelerinin sunulmasını ve start-up'ları destekleyerek sürdürülebilirliklerini sağlamayı amaçlamaktadır.
Başvurular 1 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta sona erecek. İş Geliştirme Desteği kapsamında girişimcilere 1,5 milyon £ üst limiti dahilinde %80 destek oranıyla karşılıklı destek sağlanmaktadır.
Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya tanığın birinci derece akrabası olması durumunda destek tavanına ilave 150.000 £ ekleniyor.
Destek kapsamında firma personel maliyetleri, makine-ekipman ve kalıp maliyetleri, yazılım maliyetleri ile eğitim, danışmanlık, sertifikasyon, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları gibi hizmet satın alma maliyetlerine destek verilmektedir.
NACE Rev. 2'ye göre "İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmeti faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri" alanlarında faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilir.
Geri ödenen yardımlara herhangi bir faiz veya ücret uygulanmayacak ve ticari geri ödemeler 36 aylık program döneminin sonunda başlayacaktır.
Kurulum desteği gerçek kişi şirketlerinde 10 bin TL, sermaye şirketlerinin şirketlerinde ise 20 bin TL olarak uygulanmaktadır. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şahit birinci derece yakını olması durumunda kurulum desteğine 10 bin TL ekleniyor.
Bu destek kapsamında, işletmenin vergi yükümlülüğünün devam etmesi kaydıyla, iş kurma desteğinin başlangıç tarihinden itibaren birinci yıl birinci dönem, ikinci yıl ikinci dönem ve üçüncü yıl üçüncü dönemdir. İşletmede çalışan personelin toplam tahakkuk eden sigortalı gün sayısının 360 veya daha fazla olduğu her dönem için.
Bu yüzde 100 geri ödemesiz destek 36 ay sürüyor. İş geliştirme desteği kapsamında personel giderleri, makine-ekipman ve kalıp maliyet desteği ve yazılım maliyet desteği sağlanmaktadır.
Destek miktarı 1,5 milyon TL olarak belirlenirken, girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derece şahit yakını olması halinde azami destek limitine 150 bin TL ekleniyor.
* Girişimcinin başvurduğu işletmede kurucu ortağın payının en az yüzde 50 olması gerekmektedir.
* Destek programı döneminde girişimcinin ortaklık payı yüzde 50'nin altına düşmemelidir.
* İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde desteğe başvurması gerekmektedir.
* Daha önce girişimcilik desteğinden yararlanan girişimciler tekrar başvuruda bulunamaz.
* KOSGEB desteği ile satın alınan makine, ekipman, kalıp ve yazılımlar destek süresi (üç yıl) süresince satılamaz, kiralanamaz, başka kişi, kurum/kuruluşlara devredilemez veya rehin tutulamaz.
Bu kapsamdaki makine, ekipman, kalıp ve yazılımlar. Periyodik izleme sırasında tespit edilemediği takdirde uygunsuzluk yönetmeliğine göre işlem yapılır.
* KOSGEB desteği ile satın alınan makine, ekipman, kalıp ve yazılımların Kurul kararında belirtilen asgari teknik özellikleri karşılaması gerekmektedir.
Son tarih 30 Ağustos olarak açıklandı! İşte 1.5 milyon liralık 'İş kurma desteği'nin şartları
Son tarih 30 Ağustos olarak açıklandı! İşte 1.5 milyon liralık 'İş kurma desteği'nin şartları
Beyzade Haber Beyzade Haber
EKONOMİ
Son tarih 30 Ağustos olarak açıklanırken KOSGEB'in 1.5 milyon liralık 'İş kurma desteği'nin şartları belli oldu. İşte detaylar...
Paylaş: