Beyzade Haber

Sudan adım adım bölünmeye doğru gidiyor

DÜNYA

Geçen sene Nisan ayından beri süren iç savaş Sudan’ı bölünmenin eşiğine getirdi. On binlerce sivilin ölümüne, milyonlarcasının da yerinden edilmesine sebebiyet veren iç savaşın durdurulması çabaları ise kayda değer bir başarı sağlamadı.

Sudan Ordusu ve Hızlı Destek Güçleri arasında süren savaş ülkeyi bölünmenin eşiğine getirdi. Bu tehlikenin yaklaştığını gösteren çok sayıda olay yaşanıyor. Bunlardan biri Hızlı Destek Güçleri komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daglo komutasındaki güçlerin Darfur ve Kordofan'da kontrol ettikleri bölgelerden Mısır'a yönelik mal ihracatını durdurması oldu.
Sudan Ahbar sitesinin yaptığı haberde bu hamlenin Mısır'a yönelik bir gerilimi yansıtsa da, gözlemciler tarafından bunun ülkenin olası bir bölünmesinin işareti olarak görüldüğünü Sudan'ın geleceğine ilişkin endişeleri arttırdığını belirtti. Sudan ordusu ve hükümeti bu kararı “fiili bir otorite dayatma girişimi” olarak değerlendirerek reddetti.
Diğer taraftan bölünme isteğinin bir sinyali olarak Daglo’nun danışmanı Başa Tabiq, güçleri tarafından kontrol edilen bölgelerde bir hükümet kurulmasının hayati önem taşıdığını vurgulamıştı.
Hızlı Destek Güçleri’nin Darfur, Gezira ve Kordofan'da kontrol ettiği bölgelerde yönetimi sağlamak üzere sivil yönetimler adını verdiği yapılar kurduğu da belirtiliyor.
Haber: Hamza Korkmaz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.