Beyzade Haber

Terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Bahçeli'ye yeşil ışık

GÜNDEM

Terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatı İbrahim Bilmez, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çözüm süreciyle ilgili yaptığı çıkışın ardından "Ümitliyiz" açıklaması yaptı.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, MGP grup toplantısında çözüm süreciyle ilgili yeni yaptığı açıklama gündeme bomba gibi düştü. Terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarından ışık hızında cevap geldi.
Bahçeli, "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Adres İmralı'dan DEM'e uzansın" dedi.
Devlet Bahçeli'nin çıkışının ardından Abdullah Öcalan'ın avukatı İbrahim Bilmez, Abdullah Öcalan'la görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'ne başvurduğunu duyurdu.
Bilmez, Bahçeli'nin "Umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın" ifadeleriyle ilgili AİHM kararına değinen terörist elebaşı Öcalan'ın avukatı Bilmez, "Bu konuyla ilgili Türkiye'ye bir yıl daha süre verildi. Bahçeli'nin çağrısı önemli. Hukukun gereklerini yerine getiren ve ona uyan her çağrı önemlidir. 44 aydır başvurularımız yanıtsız kalıyor. Siyasetin hukuka uyması gerekiyor. Ümitsiz değiliz. Sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Bahçeli aslında olması gerekeni söylüyor. Türkiye’nin bir hukuk devletinin yapması gerektiği gibi AİHM kararlarının gereğini yerine getirmesi gerekiyor" dedi.
Abdullah Öcalan’ın avukatları 2003 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaptı.
Öcalan aleyhine tesis edilen hükmün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve diğer kötü muameleyi yasaklayan 3. maddesine aykırı olduğu belirtildi.
AİHM, 18 Mart 2014’te verdiği kararla Abdullah Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmesini umut hakkı bağlamında değerlendirerek AİHS’ye aykırı buldu.
Bu karar, umut hakkı özelinde Türkiye aleyhine verilmiş ilk karar oldu.
AİHM, Türkiye’ye gerekli önlemlerin geciktirilmeden alınması, aksi halde Eylül 2025'teki toplantıda ara karar hazırlanacağı uyarısında bulundu.
Kaynak: Gazete Duvar
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.